Tájékozódjunk, mielőtt nyaralni indulunk

shutterstock_574613491.jpg

Minden évben adja magát a kérdés: hova menjünk nyaralni idén? Persze, most hogy nem hagyhatjuk el otthonainkat csak elmélkedhetünk ezen, de talán nincs is olyan messze, hogy újra utazhassunk, ezért érdemes már most elgondolkodni, hogy mi legyen majdani utazásunk célpontja.

Érdemes az úticélok kiválasztásnál figyelembe venni azt is, hogy a helyi szokások – a környezet és a levegő védelmének érdekében – eltérőek lehetnek az itthoniaktól. Javasolt már indulás előtt tájékozódni a helyi közlekedésről, éttermekről, de legfőképpen arról, hogy mi az, amit szabad, és mi az, ami akár büntetendő az egyes országokban. A dohányzás tekintetében is érdemes tájékozódni. A Földön 1,1 milliárd ember dohányzik, hazánkban pedig több, mint 2 millióan. Habár a legjobb az, ha rá sem szokunk, vagy ha már megtörtént, akkor minél előbb leszokunk – a fenti számok miatt az egyes nemzetek azonban eltérő módszerekkel igyekeznek segíteni a dohányzás ártalmainak visszaszorítását. 

Mivel a dohányzás ilyen nagy számban érinti az embereket, így a nyaralási célpont kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni a helyi szokásokat, rendelkezéseket. A legideálisabb önmagunk és környezetünk érdekében, ha egyáltalán nem cigarettázunk – aki így tesz, az a kis görög szigeten, Astypalea-on fogja igazán jól érezni magát, ahol amiatt sem kell bosszankodnia, hogy eldobott cigicsikkbe lép a homokos tengerparton. 

Astypalea szigete alig több mint 97 négyzetkilométer alapterületű, ahol nagyjából 1300 ember él. Nevét a görög mitológiából ismert Astypalaea után kapta, aki Phoenix és Perimede lánya volt, aki a tenger istenének, Poseidonnak szeretője volt. Astypalea nem kimondottan a legfelkapottabb turisztikai célpont, de 2019-ben mégis elég sokat lehetett hallani róla, mivel a világ első füstmentes szigete lett: cigarettázni nem lehet, a potenciálisan kevésbé káros füstmentes technológiák használata azonban engedélyezett a szigeten Mivel ezen technológiák használatakor nincs égés, nincs füst, kevesebb káros anyag keletkezhet, mint cigarettázás esetében, amely többek között a levegő minőségére is hatással lehet. A település polgármestere azt mondta, hogy szimbolikus jelentése is van ennek, mivel célul tűzték ki, hogy a turistáknak és a szigetlakóknak is tiszta vizet, tiszta levegőt és tiszta tengerpartot adnak

Európa legzöldebb, legökobarátabb városa jelenleg Koppenhága, amely a világ első széndioxid-semleges városa szeretne lenni 2025-re. Addigra az egész város energetikai rendszerét és a távfűtést is megújuló energiákból szeretnék fedezni, a közlekedés terén pedig az a cél, hogy lakosság fele biciklivel vagy gyalog járjon a munkába vagy az iskolába, ezzel is csökkentve a környezeti ártalmakat. Azt gondolhatnánk, hogy a dohányzás is szigorú keretek közé van szorítva, lévén, hogy a környezetet is károsító szokás. A dohányzás valóban tilos beltéren és munkahelyi környezetben, de ez alól kivételt képeznek a kisebb bárok, és a közterületek. 

shutterstock_678035146.jpg

Hasonló a helyzet a hazánkkal szomszédos Ausztriában, ahol tavaly év végén ugyan további korlátozásokat vezettek be, de még mindig engedélyezett a dohányzás a kerthelyiségekben és a szabadtéri vendéglátó egységekben.

Aki dohányzik, és valamiért eddig nem tette le a cigit, de fontos számára az ártalomcsökkentés, Japán a megfelelő úticél lehet, ahol a dohányzás kevésbé káros alternatívájaként ismert füstmentes technológiák elterjedt használatával csökkentik az ártalmakat. Indulás előtt azért érdemes tájékozódni az itt elérhető technológiákról, mert nem minden alkalmazható. Szerte a világon egyre több füstmentes technológia közül választhatnak azok a felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból kifolyólag nem szoknak le. Ilyen például a nikotinsóval működő technológia, az e-cigaretta vagy a dohány-hevítéses technológia. Ezekben a füstmentes technológiákban közös, hogy égés és füst nélkül működnek, így amellett, hogy kevesebb toxikus anyagot szabadíthatnak fel működésük során, mint a cigaretta, nem csak maguk a használók, de a környezetükben tartózkodók is kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve, mint a cigarettafüst esetében. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezen technológiák sem kockázatmentesek, hiszen nikotint tartalmaznak, amely függőséget okoz, valamint megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, illetve a hosszútávú hatásuk még nem ismert.

A világ számos országában eltérőek a szokások és a szabályozások a dohányzás tekintetében. Mindegy, hogy merre járunk a világban, és milyen szabályokat hoz egy adott ország, mindenki számára az a legjobb megoldás, ha teljes mértékben tartózkodik a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztástól, ezzel is hozzájárulva, hogy nem csak saját magunkat, de környezetünket is kevesebb ártalomnak tegyük ki. 

süti beállítások módosítása