A kínai filozófia nyomában – 2023 a Nyúl éve, mit tartogat számunkra?

2023. január 23. Ártalomcsökkentés blog

pexels-tima-miroshnichenko-6845638.jpgBizonyára mindnyájan számolgattuk már, hogy melyik kínai asztrológiai állatövi jegybe tartozunk és talán finoman meg is mosolyogtuk őket. De mégis, milyen történeti és kulturális gyökerekből ered ez az elképzelés? Milyen filozófia mentén szerveződött több ezer éve a Föld egyik legősibb civilizációja?

Kína a Föld egyik legrégebb és legnagyobb civilizációja. Már az ókorban elképesztő fejlettségre tett szert és olyan találmányok gazdagították az életüket, mint az iránytű, a papír, a nyomtatás, a porcelán vagy a selyem. Sokáig a Kínai Nagy Falnak köszönhetően elzártan fejlődött, ezért is alakulhatott ki sajátos társadalmi, vallási és kulturális berendezkedése.

A kínai asztrológia, mint a kínai kultúra szerves része

A kínai kultúra egyik igen jellegzetes és mára már Európában és a világ más tájain is ismertté vált hagyománya, a kínai asztrológia, amely a természet rendjét és körforgását magyarázó tan. Ez, az Európában ismert asztrológiai felfogástól merőben eltérő rendszer, hiszen maga a kínai naptár is más alapokon nyugszik: a holdfázisokra épül és az év is később, január 21-én kezdődik.

A kínai filozófia és taoizmus szerint a világ öt elemből tevődik össze, amelyeket inkább a világra ható energiaminőségként lehet leírni. Ezek a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz. A kínaiak nézete szerint minden dolog és minden ember ezen öt elembe sorolható be, annak tulajdonságai szerint. Ezek az elemek hatnak egymásra, hiszen kiolthatják vagy éppen erősíthetik egymást.

A kínai asztrológia nyugati országokban leginkább ismert tana a 12 állatövi jegy. Ezek a Patkány, a Bivaly, a Tigris, a Nyúl, a Sárkány, a Kígyó, a Ló, a Kecske, a Majom, a Kakas, a Kutya és a Disznó. Minden jegyhez tartozik egy elem, egy szín és egy égtáj. Ezek az állatok és a jegyekhez kapcsolt tulajdonságok azonban a kínai filozófiában egészen más jelentéstartammal és jellemzőkkel bírnak, mint a nyugati felfogás.

pexels-rodnae-productions-6691866.jpg

Minden holdújév kezdetekor más állat dominál az adott évben. 2023 a Nyúl éve, amely a kínai asztrológiában a türelmet, a békét és a harmóniát szimbolizálja. Kínában mindent elleptek a nyulat ábrázoló díszítések, számukra ugyanis január 21-ről 22-ére virradó éjszaka jelenti az újév ünneplését. A családok összegyűlnek, megajándékozzák egymást és jókívánságokat mondanak, számukra ez az ünnep a találkozás és az újjászületés ünnepe is. A holdúj év ünnepsége alatt valamennyi utcát piros színnel díszítenek, ami a bőséget és a szerencsét szimbolizálja.

De milyen lehetőséget tartogathat nekünk itthon a Nyúl éve?

Akár hiszünk a kínai horoszkópban, akár nem, az vitathatatlan, hogy egy rendkívül természetközeli filozófiát és életszemléletet tükröz. Azon mindenféleképpen érdemes elgondolkozni az új évben, hogy beemeljük a saját életünkbe a környezetünket óvó, a természettel harmóniában álló gondolkodást. Hiszen ha nem teszünk semmit, a környezetszennyezés és a globális felmelegedés olyan méreteket ölt, amely visszafordíthatatlan károkat okoz a világon mindenhol.

Nem kell nagy változtatásokra gondolnunk: apró lépésekkel mi is sokat tehetünk a környezetszennyezés megállításáért, ezzel pedig példát mutatunk másoknak és mi is jobban fogjuk érezni magunkat tőle.

pexels-spencer-selover-775417.jpg

Hagyjuk a kocsit a garázsban! Menjünk munkába gyalog, biciklivel, rollerrel vagy tömegközlekedéssel. Ma már télen sem kell azon aggódnunk, hogy a szabad levegőn megfázhatunk, hiszen elérhetők olyan speciális termoöltözetek, amelyekkel ez a probléma is kiküszöbölhető.

Hagyjunk fel a dohányzással! A környezetszennyezés kapcsán elsősorban talán nem a cigarettázás jut eszünkbe, de ha belegondolunk, hogy Magyarországon körülbelül 2 millióan dohányoznak és elképzeljük ezt az összeadódott füstfelhőt, vagy a rengeteg eldobot csikket, akkor máris más a kép. Egy csikk képes akár ezer liter vizet is beszennyezni. Ezért amennyiben nem dohányzunk, ne is kezdjük el! Ha már cigarettázunk, minél hamarabb szokjunk le róla!  Már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkennek a környezeti- és egészségügyi kockázatok. Ha az ismert kockázatok ellenére mégsem hagyunk fel a dohányzással, azzal is sokat tehetünk saját magunk és környezetünk érdekében, ha tájékozódunk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.  A tudomány mai állása szerint ugyanis nem elsősorban a nikotin, hanem az égés és az égés során felszabaduló füst és kátrány tehető felelőssé a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. A technika fejlődésének köszönhetően azonban léteznek olyan technológiák, amelyek égés- és füst nélkül működnek. Ilyen füstmentes technológia például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, a dohányhevítéses technológia vagy az e-cigaretta. Ezen technológiák működésben és hatásában is jelentős különbségek vannak, és a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, mivel tartalmaznak például nikotint, amely amellett, hogy megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, függőséget is okoz. Épp ezért a legjobb választás, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Ne pazaroljuk az elektromos áramot és ne fűtsük indokolatlanul! Figyeljünk oda a felesleges áramhasználatra. Ha nem tartózkodunk egy helyiségben, kapcsoljuk le a villanyt. Szerezzünk be energiatakarékos égőket, húzzuk ki a feltöltött, illetve nem használt elektronikai eszközeinket a konnektorból. Modernizáljuk, vagy legalább tartsuk karban a fűtési rendszerünket, szigeteljünk és figyeljünk oda a levegő hőmérsékletére. Már egy ablak elé tett függöny, szivacs is nagy segítséget jelenthet. 22 Celsius fok még kisgyermekes családoknál is elegendő, éjszaka pedig 1-2 fokkal kevesebb ajánlott az ideális az alváshoz.

Ne termeljünk felesleges szemetet! Figyeljünk oda arra, mennyi hulladékot hagyunk magunk után, pláne nem lebomlókat vagy újrahasznosíthatókat, amivel a környezetet terheljük. Ezt minimalizálni tudjuk, ha olyan helyen vásárolunk, ahol nem műanyagcsomagolásban adják az élelmiszert, ha házhoz rendelés helyett inkább elhozzuk az ételt saját üveg tárolódobozban és csapvizet, vagy tisztított vizet iszunk palackozott ásványvíz helyett.

Ahhoz, hogy Földünk egy élhető hely maradjon, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az ebben betöltött saját szerepünk jelentőségéről sem. Amint láthattuk, pár apró változtatással mi is hozzájárulhatunk egy zöldebb és kevésbé szennyezett környezet létrehozásához. Ahogy a mondás is tartja, sok kicsi, sokra megy. Amennyiben érdekel minket a személyes károsanyag kibocsátásunk mértéke, kattintsunk a füstmentes kalkulátorra, a dobjle100at.hu oldalon pedig további hasznos tanácsokat is találunk a témában.

Ahhoz, hogy a most kezdődő Nyúl éve valóban békét és harmóniát hozzon, mindannyiunknak tenni kell, csak így lesz jobb és élhetőbb a bolygónk.

süti beállítások módosítása