Ne dobd ki, vedd fel farsangkor!

2023. február 20. Ártalomcsökkentés blog

 shutterstock_2094421756.jpg

A február több szempontból hoz némi enyhülést. Ha az időjárás még ilyenkor hideg is, lelkünkben már érezzük, hogy nemsokára vége a télnek és jön a tavasz. Ráadásul itt a farsang is, amikor jelmezekbe bújva, bolondozva űzzük el a telet. Készítsünk jelmezt újrahasznosított anyagból, amely nemcsak pénztárcabarát megoldás, de környezettudatos is!

Január 6-ával a farsangi időszakba léptünk, ami régóta a bolondozás, a mulatozás idejének számított. A jelmezbe bújás, a kültéri ünnepségek, a táncmulatságok a néphagyományban mindig is nagyon népszerűek voltak. Itthon a népi színjátszás is a farsangi ünnepkörnek köszönhetően alakult ki, Mátyás király korában pedig kezdtek elterjedni az álarcosbálok. A kereszténység is megengedőbb volt a farsangi időszakban, hiszen hamvazószerdával kezdetét veszi a szigorú böjt, előtte pedig ki lehetett rúgni kicsit a hámból. A farsang hagyománya a mai napig megmaradt és kétségtelen, hogy nagyon szeretünk jelmezbe bújni. Mutatunk pár ötletet, amivel költséghatékony és környezetbarát farsangi jelmezeket készíthetünk.

Tuti a doboz

Ha szeretnénk odafigyelni arra, hogy ne terheljük a bolygót felesleges szeméttel, akkor annak egyik legfontosabb módja, hogy ne rendeljünk házhoz és lehetőség szerint csomagolásmentesen vásároljunk. Persze így is akadhatnak olyan sérülékeny termékek, amiket csak kartondobozban tudunk hazaszállítani. Az ilyen megmaradt dobozokból megannyiféle farsangi jelmezt készíthetünk. Beöltözhetünk dobókockának, Rubik kockának vagy akár középkori lovagnak is.

A jól bevált régi trükkök

Ha nem szeretnék sokat pepecselni a farsangi öltözettel, akkor kapjuk elő a legegyszerűbb megoldásokat. Régi fáslikból készítünk múmia-jelmezt, szétszakadt, elhasznált lepedőből szellem-kosztümöt, fekete kukászsákból pedig Drakulává, Batmanné vagy denevérré válhatunk. shutterstock_223726285.jpg

Miért is ne vásároljunk farsangi jelmezt a boltban?

A túlvásárlás és túlköltekezés jellemzően napjaink problémaköre, amellyel egy állandó körforgást tartunk fenn: vásárlunk, majd kidobjuk, mindez a sok szemét mellett rengeteg energiafelhasználással is jár. Az energiatermelés pedig óhatatlanul szén-dioxid kibocsátást eredményez, amely a globális felmelegedés és a klímaválság fő okozója.  

Érdemes nemcsak a farsangi jelmezek kapcsán, hanem az életünk valamennyi területén felülvizsgálni a szokásainkat. Minden vásárlás előtt álljunk meg, és gondoljuk végig, hogy tényleg szükségünk van-e erre az árucikkre? Le tudunk mondani arról, hogy autóval közlekedjünk mindenhova és helyette inkább gyalog vagy tömegközlekedéssel menjünk? Vizsgáljuk meg káros szokásainkat és változtassunk rajtuk.

Talán a károsanyag-kibocsátás kapcsán nem feltétlen a dohányzás jut azonnal eszünkbe, de ha belegondolunk, hogy csak Magyarországon hozzávetőlegesen 2 millióan cigarettáznak, akkor máris rádöbbenünk, hogy ez a káros szokás nemcsak a dohányzóra, hanem a környezetünkre is ártalmas. Ha nem dohányzunk, ne is kezdjük el, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta egészségügyi ártalmak. Ha dohányzunk, mihamarabb hagyjunk fel vele. Már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kockázata, és a környezeti terhelés is csökken. Ha ezt valamiért mégsem tesszük meg, akkor is van lehetőségünk tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. A tudomány mai állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem az égés és az égés során felszabaduló füst és kátrány tehető felelőssé a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért.

Ugyanakkor ma már léteznek olyan füstmentes technológiák, például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, a dohányhevítéses technológia vagy az e-cigaretta, amelyek használata során a cigarettához képest lényegesen kevesebb károsanyag szabadul fel. Fontos azonban tudni, hogy ezek sem kockázatmentesek, mivel tartalmaznak például nikotint, amely amellett, hogy megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, függőséget is okoz, illetve a hosszútávú hatásukat még vizsgálják. Céljuk nem a leszoktatás, hanem az ártalomcsökkentés azon felnőtt dohányosok számára, akik minden ismert kockázat ellenére sem szoknak le. De a legjobb választás, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- vagy nikotin tartalmú terméket, mint ahogyan a farsangi jelmezek esetén is a legjobb, ha nem készen vásároljuk és egy használat után kidobjuk, hanem a mi magunk állítjuk elő. Hiszen bármelyik jelmezt is készítjük el az otthon fellelhető anyagok újrahasznosításával, azzal nemcsak a környezetet óvjuk, de egy kreatív alkotófolyamat részei is lehetünk, amelytől sokkal jobban érezhetjük majd magunkat. Ráadásul ezzel példát is mutatunk a körülöttünk lévőknek és talán elérhetjük azt az időt is, amikor az ökojelmezek lesznek a legmenőbbek.

süti beállítások módosítása