Már kiszámolhatod, hogyan csökkentheted a környezeti terhelést

2021. szeptember 20. Ártalomcsökkentés blog

dr_toldy-schedel_emil_svaby_andras_kertesz_balazs_01.jpgNem könnyű feladat leadni 100 kilót, ugyanakkor nem is lehetetlen. A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület és a fustmentes.hu szeptember 9-én útjára indította a „Dobj le 100 kilót” elnevezésű kampányát, a következő kulcsfontosságú üzenettel: „Válaszd a kisebb szén-dioxid-kibocsátással járót, a kevésbé ártalmasat!” A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson a mindennapi károsanyag-kibocsátás csökkentésében mind a környezetünk, mind pedig az egészségünk érdekében.

„Az lenne a jó, ha megelőzhetnénk a betegségeket, és a megelőzésnek egy fontos területe azok a környezeti vagy civilizációs ártalmak, amelyek miatt betegek lesznek az emberek. Gyakorló kardiológusként mi a következőket látjuk: mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, cukorbetegség, és mindennek a következménye. Éppen ezért az ártalomcsökkentés nekünk egy nagyon fontos dolog, és így kezdtünk el sokan gondolkozni, majd ebből a célból hoztuk létre ezt a tudományos társaságot [a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesületet], amely próbálja ezeket az információkat lefordítható formában a potenciálisan nagy kockázatú közönségnek átadni” – fejtette ki a kampány indulását követő sajtótájékoztatón az egyesület elnöke, dr. Toldy-Schedel Emil Európa legnagyobb jövőfesztiválján, a Brain Baron.

A sajtóesemény fókuszában egy szakmai beszélgetés állt, melyet Sváby András moderált, beszélgetőpartnerei pedig dr. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke és Kertész Balázs okleveles környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány alapító tagja voltak. Az eseményen a „Dobj le 100 kilót” kampányhoz kapcsolódóan többek között olyan egyszerű módszerekről is szó esett, melyekkel csökkenthetjük az otthoni környezeti terhelést, így pedig az ártalmakat, melyhez a füstmentes kalkulátor nagy segítséget nyújthat. Továbbá a kezdeményezéshez nemcsak az említett egyesület mint szakmai partner, hanem a saját területükön neves szakértők is csatlakoztak, úgy mint Wossala Rozina sztárséf – füstmentes, tehát égés nélküli főzéssel –, Compocity – a háztartásban keletkező növényi hulladékok hasznosításával –, valamint a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány – a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Érdemes-e kampányolni a klímabarát hétköznapokért?

A válasz határozottan az, hogy igen. Mégpedig azért, mert egészségünk és környezetünk védelme kiemelten fontos, és közös érdekünk, hogy csökkentsük az ártalmakat. Így tudatosan kell keresnünk azokat a lehetőségeket, melyek segíthetnek ebben a folyamatban; a „Dobj le 100 kilót” kampány keretében az érdeklődök nemcsak tanácsokat kapnak, hanem kézzelfogható segítséget is – gondoljunk csak a mindennapi üvegház-kibocsátás kiszámítására és annak csökkentésére.

A kezdeményezés arra is felhívja a figyelmet, hogy évente 10-12 tonna, vagyis havonta megközelítőleg 1000 kilogramm egy átlagos magyar háztartás szén-dioxid-kibocsátása. Ezt a számot pedig 10 tonna alá szükséges csökkentenünk a látható változás érdekében – és persze az egészségünk, valamint a környezetünk védelme érdekében.

„Ha beszélünk róla, és korrekt információkat adunk, akkor az emberek edukálhatók, és ezért is csatlakoztunk ehhez a programhoz, mert azt gondoljuk, hogy kell valamit mondanunk, valahol el kell indulnunk. Ha azt mondjuk, hogy mozogjon az ember, akkor fél egy infarktus utáni beteg mozogni, ha azt mondjuk, hogy láthatatlan biztonságban, mondjuk egy tanösvényen elindítjuk az embereket, akkor végig mernek menni, mert látják a kis jelzéseket”

– hangsúlyozta Dr. Toldy-Schedel Emil. 

Az említett magas számú szén-dioxid-kibocsátás például a közlekedésből, a fűtésből vagy akár a dohányzásból is összetevődik, hiszen minden egyes fogyasztásnak van szén-dioxid-lábnyoma. Mivel sosem késő változtatni, így bármikor választhatjuk a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó alternatívákat. Kertész Balázs szerint nem a „műanyagmentes világ” felől kell megközelíteni a témát, hiszen számtalan tárgyunk műanyagból készül. Ha nem lenne műanyag, akkor a Föld erőforrásait rég kihasználtuk volna. Tehát nem a műanyag a fő bűnös, az egyszerhasználatos dolgokkal van probléma” – jegyezte meg a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány alapító tagja. Majd hozzátette, hogy a szelektív hulladékgyűjtés elindult, és ez a folyamat jó úton halad, hiszen így az anyagáramba vissza tudjuk helyezni az elhasznált tárgyainkat. „Nem a szelektálás a legfontosabb, hanem az, hogy kevesebb hulladékot termeljünk” – jegyezte meg a szakember.

Online kalkulátor a füstmentes mindennapokért

A kampányhoz tartozik egy kulcsfontosságú pillér, méghozzá egy füstmentes kalkulátor, amely két lényegi elemből tevődik össze: az egyik az, hogy a kalkulátor a kitöltő személy mindennapi tevékenységéhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásokat beazonosítja és számszerűsíti – kilogrammban kifejezve –, a másik fontos mozzanata, hogy bemutatja azokat az alternatívákat, melyek nemcsak kisebb kibocsátással, de kevesebb ártalommal is járnak. Fontos a tudatosság és az ismereteink, készségeink bővítése, melyekhez ezen kalkulátor nagy segítséget nyújt – gondoljunk csak arra, hogy például ha autó helyett kerékpárt választunk, már azzal jelentős lépéseket tehetünk egy környezettudatosabb és egészségesebb élet felé. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy füstmentes kalkulátor újdonsága, hogy a dohányzáshoz kapcsolódó szén-dioxid-termelést számításba veszi, így is motiválva a dohányzás- és füstmentes életmódot.

A dohányzást illetően pedig nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a Földön jelenleg több mint 1,1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak. A dohányzás okozta ártalmaktól úgy védhetjük meg magunkat leginkább – és persze (közvetlen) környezetünket, ha el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, akkor törekszünk a minél előbbi leszokásra, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetők 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

A cigaretta égése során keletkező füst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül több mint 93-ról állapította meg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer– és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, az FDA, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A legjobb tehát az, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Ugyanakkor azon felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból nem szoknak le, tájékozódhatnak a cigarettánál akár 70-95 százalékkal kevesebb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes technológiákról. Ilyen technológia például a dohánymentes nikotinpárna, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia.

Ezen technológiákban közös, hogy égés és füst nélkül működnek, ezért használatuk során nem jön létre sem füst, sem hamu, valamint kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek. Fontos megjegyezni, hogy ezen alternatívák sem kockázatmentesek, ugyanis tartalmaznak nikotint, amely addiktív hatású, és megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is.

Továbbá közös bennük az is, hogy működésükben és hatásukban eltérést mutatnak, ezért kiemelten fontos, hogy bővítsük ismereteinket, és hiteles forrásból tájékozódunk. Továbbá a füstmentes technológiák hosszú távú hatásait még kutatják.

A „Dobj le 100 kilót” kezdeményezés jól mutatja, hogy az élhető bolygó, valamint az élhető jövő érdekében is törekednünk kell az ártalmak csökkentésére. Már csak azzal, hogy kevesebb áramot használunk, „füstmentes” ételeket készítünk, vagy a munkába biciklivel megyünk, nem pedig autóval, sokat tehetünk az egészségünk és a környezetünk védelme érdekében, hiszen mindezek által a környezeti terhelést is csökkentjük. Ezek az apró lépések pedig nagy eredményekhez vezethetnek. Mindezekhez pedig szorosan kapcsolódik a dohányzás is mint globális és társadalmi probléma, ezért a dohányzás esetében a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú termékeket, ugyanis hosszú távon csak így csökkenthetők 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

süti beállítások módosítása