Ezekkel a tippekkel csökkenthetők a hétköznapi ártalmak

pm_hetkoznapi_artalmak_1.jpgAkadnak olyan hétköznapi, de ártalmas jelenségek, melyekkel nap mint nap szembe kell néznünk, így azok kihívást jelenthetnek számunkra. Cikkünkben különböző tippeket, tanácsokat mutatunk, melyeket ha megfogadunk, már sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az ezekkel járó ártalmakat.

Étkezzünk egészségesen, változatosan!

Törekedjünk a helyes és változatos táplálkozásra, így pedig a kevesebb zsír- és cukortartalmú, ugyanakkor több rostban gazdag étel, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztására. Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak az egészségünket őrizhetjük meg, de a közérzetünk is jobbá válhat, új erőre kaphatunk általa.

Mozogjunk napi rendszerességgel!

Az aktív testmozgás az egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszik. A rendszeres testmozgás, mint például a futás vagy akár a szabad levegőn történő rendszeres séta is számos betegség megelőzésében, valamint a szorongás feloldásában is segíthet egyéb más jótékony hatása mellett.

Kezeljük tudatosan a stresszt!

A mindennapi ártalmak között a stressz is egy fontos tényező, melyet tudatosan kell kezelnünk és csökkentenünk. Gondoljunk csak egy dolgos hétköznapra, mely megannyi stresszfaktort hordozhat magában, és ha nem tanuljuk meg mindezt kordában tartani, akkor komoly testi-lelki károkat is okozhatunk magunknak – és közvetlen környezetünknek is.

Ne dobjuk ki a régi ruháinkat!

Egy korábban megjelent cikkünkben írtunk arról a napjainkban megfigyelhető jelenségről, miszerint az emberek nagy része olyan ruhákat (is) megvesz, melyekre valójában semmi szüksége nincs. Ennek a jelenségnek a kialakulásában fontos szerep jut a közösségi médiának, valamint azoknak a képeknek, melyeket felhasználóként a külvilágnak mutatunk. Már csak azzal, hogy nem dobjuk ki a régi ruháinkat, sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért is, hiszen nem halmozunk fel feleslegesen olyan tárgyakat, melyekre valójában nincs szükségünk, így azok szemétként sem végzik.

pm_hetkoznapi_artalmak_2.jpg

Lássunk lehetőséget a hulladékban!

Szemét, amely a kukába kerül, és hulladék, melyet ha szelektíven gyűjtünk, új életre kelhet. Gondoljunk csak arra, hogy például egy üveget vagy egy alumíniumdobozt hányféle formában lehet újrahasznosítani akár használati tárgyként. A fémhulladék újrahasznosítása jelentős szerepet játszik a környezettudatos szemléletben, arról nem is beszélve, hogy így csökkenthetjük az ártalmakat abban a tekintetben, hogy a hulladék megfelelő kezelése, így pedig újrahasznosítása során nem szabadulnak fel káros anyagok, tehát azok nem kerülnek a levegőbe, illetve az emberi szervezetbe sem.

Hagyjunk fel a káros szenvedélye(in)kkel!

Káros szokásaink el- és felhagyása nemcsak az egészségünk, de környezetünk védelme érdekében is fontos. Gondoljunk csak a túlzott alkoholfogyasztásra vagy a dohányzásra, mely nemcsak a dohányzóra, de annak közvetlen környezetére is hatással van.

A dohányzással kapcsolatban a legjobb, amit tehetünk hogy el sem kezdjük, illetve ha már dohányzunk, törekszünk a mielőbbi leszokásra, így csökkenthetjük leghatékonyabban a megbetegedések kockázatát. Azok a felnőttek, akik valamilyen okból nem szoknak le a dohányzásról, tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó, füstmentes technológiákról. Ma már rendelkezésre állnak olyan égés és füst nélkül működő technológiák, melyek alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak, mint a hagyományos dohánytermékek, így a dohányzót és annak környezetét is kevesebb ártalomnak tehetik ki.

Ilyen technológia a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Ezen technológiákban közös, hogy égés és füst nélkül működnek, így használatuk során nem keletkezik füst. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, a cigaretta égése során keletkező füstben lévő több mint 7 ezer vegyi anyagból 93-ról már megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Így fontos megjegyezni, hogy ezen alternatívák a hagyományos dohánytermékekhez képest akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak, de a hosszú távú hatásait nem ismerjük még. Fontos tudni, hogy ezek nem leszoktató eszközök, mint azt sokan tévesen hiszik. Céljuk a le nem szokó dohányosok számára elérhető ártalomcsökkentés, ahogy a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) rámutatott egy tavaly márciusi közleményében.

Ugyanakkor ezen alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, mely addiktív hatású, és számos más negatív hatása mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is.

A mindennapi ártalmak csökkentése nemcsak az egészségünk, de a közvetlen környezetünk védelme miatt is fontos. Gondoljunk csak bele, hogy ha egészségesen étkezünk, rendszeresen sportolunk, igyekszünk tudatosan kezelni a stresszt, más szemmel tekintünk a hulladékra, így lehetőséget látunk benne, és nem dobjuk ki az elnyűtt és/vagy megunt ruháinkat, valamint amennyiben dohányzunk, törekszünk a minél előbbi leszokásra, jelentősen csökkenthetjük az ártalmakat. Ugyanakkor a dohányzás esetében a lehető legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, akkor igyekezzünk minél előbb leszokni, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges abbahagyásával csökkenthetőek 100%-ban a dohányzás ártalmai.

süti beállítások módosítása