Mi az, amit idén télen másképp kell csinálnunk

2022. december 13. Ártalomcsökkentés blog

bicycle-g18b1c39d9_1280.jpg

A hideg idő beköszöntével a városi szmogszint is növekszik. Ilyenkor még jobban érezzük, hogy fontos odafigyelnünk arra, hogy ne szennyezzük a levegőt vagy károsítsuk a környezetet. Mutatjuk a legjobb őszi, téli tippeket az ártalomcsökkentés érdekében

1. Kerüljük az autóval való közlekedést!

A városok légszennyezéséért a járművek által kibocsátott kipufogógázban lévő nitrogén-dioxid is felelős. Ellene azzal tehetünk a legtöbbet, ha csökkentjük az autóval történő közlekedést, de legalább nem járatjuk álló helyzetben a motort hosszú percekig. Autó helyett mehetünk biciklivel vagy a mostanában nagyon divatos elektromos rollerrel, esetleg gyalog. A kerékpározás és a séta ráadásul az egészségünknek is jót tesz, főleg, ha egyébként napközben ülőmunkát végzünk. Ha nagy távolságot kell megtennünk, akkor válasszuk a tömegközlekedést, autó esetében pedig, ha tehetjük, váltsunk elektromos vagy hibrid típusra, amelyeknek alacsonyabb a helyben történő károsanyag kibocsátása.

2. Figyeljünk oda az energiahasználatra!

Talán kevesebben tudják, hogy az elektromos áramfogyasztás kapcsán létrejövő károsanyag-kibocsátás harmadát a háztartásokban élők állítják elő. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tudunk tenni azért, hogy csökkentsük a saját áramfelhasználásunk mértékét. Kapcsoljuk le a lámpát, ha nincs rá szükségünk, cseréljük le a hagyományos izzókat LED-es változatra, alakítsuk át a háztartási gépparkunkat energiatakarékos verziókra és törekedjünk a kevesebb televíziónézésre. A mostani helyzet bizonyos szempontból hozzá is segít ehhez: ha a pénztárcánk látja kárát, még motiváltabbak lehetünk, hogy odafigyeljünk a fogyasztásunkra, ezzel viszont nem pusztán magunknak teszünk jót, hiszen fenntarthatóbb és gazdaságosabb alternatívák használatával a környezetet is óvjuk.

woman-gb2258b15b_1280.jpg

3. Figyeljünk oda a személyes károsanyag-kibocsátásunkra!

Számos olyan hétköznapi cselekvésünk van, amellyel mi magunk is káros anyagokat termelünk, ezáltal pedig szennyezzük a környezetet. Tél közeledtével a fűtés kérdése az egyik legjelentősebb probléma. Vidéken a levegőszennyezettség egyik legfőbb oka a fával történő fűtés. A kéményekből felszálló füst megannyi káros anyagot tartalmaz, amely számos betegség kialakulásáért felelős. De a nagyvárosi lakások fűtése is felelős a károsanyag-kibocsátásért. Ezért sokat tehetünk, ha modernizáljuk a fűtési rendszerünket, szigetelünk és nem fűtjük fel indokolatlanul az otthonunkat. Az energiaárak emelkedése miatt most duplán fontos, hogy odafigyeljünk erre a kérdéskörre. 21-22 Celsius fok még kisgyermekes családoknál is elegendő, éjszaka pedig 1-2 fokkal kevesebb az ideális az alváshoz.  Bár a károsanyag-kibocsátásról nem elsősorban a dohányzás jut eszünkbe, de ha belegondolunk, hogy csak Magyarországon 2 millióan dohányoznak, akkor máris szembetűnő, hogy a cigarettafüst révén mennyi káros anyagot juttatnak a levegőbe: az FDA (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) megállapította, hogy a cigarettafüst közel hétezer vegyületet tartalmaz, amelyből 93 káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Épp ezért, ha nem cigarettázunk, ne is kezdjük el. Ha pedig már dohányzunk, mielőbb hagyjuk abba, hiszen már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkenek a kockázatok. Ráadásul a cigaretta füstje nemcsak a saját egészségünket, hanem a környezetünkét is károsítja a kifújt füst által.

insect-hotel-7104924_1280.jpg

4. Óvjuk a természetet!

Az idei nyár talán a kétkedőket is meggyőzte arról, hogy muszáj lépéseket tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát. Amellett, hogy oda kell figyelünk a károsanyag-kibocsátásra, ugyanilyen fontos, hogy védjük a környezetet. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, ne szemeteljünk, ne dobjuk el a cigicsikket. Csatlakozzunk lokális civil kezdeményezésekhez, amelyek a városok zöldebbé tételén fáradoznak. Ilyen remek kezdeményezés például rovarhotel telepítése, amelyre idén ősszel a Népligetben került sor De mire is jó egy rovarhotel? A városiasodással, rovarirtószerek használatával és a folyamatos fűnyírással olyan fontos élőhelyet vesznek el a rovaroktól, amely veszélyezteti őket abban, hogy átvészeljék a telet. A rovarok szerepe a természetes ökoszisztéma fenntartásában is elengedhetetlen. Az eseményen részt vevő Dr. Botos Barbara, a Technológiai és Ipari Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete elmondta, hogy három bolygókrízis fenyeget minket: a környezetszennyezés, a klímakatasztrófa és a biodiverzitás csökkenése. Véleménye szerint ez utóbbi a legveszélyesebb, viszont ezzel foglalkoznak a legkevesebbet, ám az olyan kezdeményezések, mint a rovarhotel telepítése, pont ezt segítik elő. A biodiverzitás az ökoszisztémák, fajok és gének változatosságát jelenti, nélkülözhetetlen az emberi jóléthez, amely fenntarja a gazdaságainkat, hiszen enélkül nem tudnánk élelmiszert előállítani. Csatlakozva ehhez a fontos kezdeményezéshez, akár saját kertünkben, akár a társasház udvarán is telepíthetünk rovarhotelt, megannyi hasznos anyagot találunk hozzá az interneten.

5. Használjuk ki a technikai fejlesztéseket!

Ma már egyre több cég tartja fontosnak, hogy a termékei fejlesztése során az ártalomcsökkentési szempontokat is figyelembe vegye. Gondoljunk csak az elektromos autóra, a napelemekre, az okosotthonokra, de ide sorolhatjuk a füstmentes dohánytermékeket is. Talán kevesen tudják, hogy nem elsősorban a nikotin, hanem a füst felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Természetesen az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk, hiszen ennek elhagyása szünteti meg teljes mértékben a vele járó káros hatásokat. Viszont azon felnőtt dohányosok számára is léteznek a cigarettánál kevesebb károsanyag kibocsátással járó alternatívák, akik nem hagynak fel a cigarettázással. A károsanyag kibocsátás csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára azonban hosszútávú kutatások szükségesek. Ezen füstmentes technológiák esetén nincs égés, így nem keletkezik füst és kátrány sem. Ilyen füstmentes technológia a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, a dohányhevítéses technológia vagy az e-cigaretta. Fontos azonban tudni, hogy ezen termékek célja nem a dohányzásról történő leszoktatás, hanem az ártalomcsökkentés, hiszen ezekben is található – más anyagok mellett - nikotin, amely többet között megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, továbbá függőséget is okoz.

Az őszi, téli időszak mind a hideg, mind pedig a sötét miatt jóval több energiahasználattal és károsanyag-kibocsátással jár. Ezért is különösen fontos, hogy tudatosan figyeljünk oda azokra a dolgokra, amelyre hatással lehetünk. Ahol kell, adjuk fel a megszokott kényelmünket a jó ügy érdekében, és alakítsunk ki új szokásokat! Elég pár apró dolgot megváltoztatnunk, amellyel hosszú távon mégis nagy eredményeket érhetünk el!

Személyes károsanyag kibocsátásunk mértéket letesztelhetjük a füstmentes kalkulátorral, a dobjle100at.hu oldalon pedig további hasznos tanácsokat is találunk.

 

 

 

süti beállítások módosítása