Autómentesen az autómentes napon!

2022. szeptember 22. Ártalomcsökkentés blog

_dsc2551.jpg

Az európai autómentes világnapot 1998 óta minden év szeptember 22-én rendezik meg annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét az autók okozta környezeti károkra és az alternatív közlekedési módokra. Ennek apróján kollegáink úgy döntöttek, hogy busz és autó helyet biciklivel és rollerrel jönnek be dolgozni.

Reggeli bringaút a Duna partján

Hajnal viszonylag közel lakik a Margit hídhoz, így a reggeli munkába biciklizés egyben egy kis kirándulás is volt számára. Csupán rövid időt kellett a hídig tartó mellékutcákban kerekeznie, amíg elérte a bicikliutat. Itt szikrázó napsütés, a Duna és a Margitsziget látványa fogadta. A híd fontos közlekedési csomópont, és már sokan felfedezték, hogy biciklivel is biztonságban közlekedhetünk ott, a kellemes őszi idő szemmel láthatólag most is sokakat kerékpárra csábított.

_dsc2489.jpg

A híd alatti kanyart bevéve az Árpád fejedelem útján haladó bicikliúton tekert tovább. Itt már jóval kevesebb bringással találkozott, mint a korábbi útszakaszokon. Végül a Budapest Garden előtt fordult el balra, majd a Nagyszombat utcán áthajtva hamarosan megérkezett a munkahelyére. Összesen 3,3 kilométert tett meg, amelyet közepes tempóban 20 perc alatt teljesített. Ez körülbelül annyi idő volt, mintha busszal jött volna be dolgozni. Azonban így nemcsak egy környezetkímélőbb módját választotta az utazásnak, hanem még kalóriákat is égetett. Ráadásul a biciklizés azért is ajánlott, mert nem terheli meg túlságosan az ízületeket.

_dsc2506.jpg

Gördülékenyen az ártalomcsökkentés útján

Amikor Attila a tavalyi év végén úgy határozott, hogy az ártalomcsökkentés útjára lép, eleinte ez „csak” a dohányzás teljes elhagyását jelentette. Ám ahogy az lenni szokott, egyik változás hozta magával a másikat; az egészséges és környezettudatos életmóddal a tudatos étrend, a gyakori sport és bizony a közlekedési szokások változása is beköszöntött nála.

Ezek mind-mind olyan kérdéskörök, amelyek külön-külön is megérnek egy misét, ám most, az autómentes nap alkalmával kézenfekvő, hogy többet gondolunk a közlekedés problémáira, illetve arra, hogyan oldhatjuk meg ezeket.

Ha tudományos oldalról közelítjük a kérdést, bizonyos szempontból évezredek óta tudjuk a helyes irányt: ahogy az evolúció során négy lábról két lábra emelkedtünk, úgy érdemes négy kerékről kettőre átállnunk, ha a közlekedésről van szó. A bicikli és Attila esetében az elektromos roller tökéletesen illeszkedik az ártalomcsökkentés eszméjéhez és a füstmentes város koncepciójához, hiszen a közlekedés ezen módja kevésbé terheli a környezetet, ami önmagában is jó érzéssel tölti el az embert. Ám van még egy ok, ami miatt megfontolandó, hogy a közlekedése verzióját válasszuk: élvezetes így utazni.

Attila korán reggel indult, és alapvetően a szokásos útját járta be, ám az új vagy más perspektívából történő gördülés a várost és annak látványosságait, hangulatát is új színben tüntette fel. Így amellett, hogy utazásával nem terhelte a környezetet, mindezt élvezetes, sőt mentálisan is frissítő módon tette.
 _dsc2557.jpg

Talán a dohányzás kapcsán nem feltétlenül az a típusú környezetszennyezés jut először eszünkbe, mint a füstölgő dízelautók kapcsán, de ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban jelenleg több mint 2 millióan dohányoznak, akkor az már nem is olyan kevés cigarettafüstöt jelent, ami a levegőbe jut. A cigaretta égése során keletkező füstben ugyanis közel 7 ezer vegyi anyag található, amelyek közül 93-ról megállapította az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigaretta égése során keletkező füst azonban nemcsak a dohányzóra, hanem a közvetlen környezetére is káros hatással van, így a dohányzás problémaköre mindenkit érint, akárcsak a közlekedés során keletkező kipufogó füst is

Az autók okozta légszennyezést úgy lehet a leghatékonyabban csökkenteni, ha nem ülünk autóba. Ha mindenképpen autóval kell menni, akkor válasszunk hibrid- vagy elektromos autót. Mivel a dohányzás minden formája káros az egészségre, ezért az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk, azaz, ha el sem kezdjük, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb leszokunk róla.

Aki minden figyelmeztetés ellenére valamiért ezt mégsem teszi meg, neki is van lehetősége tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már vannak ugyanis olyan égés nélkül működő, füstmentes technológiák, amelyek a cigarettánál lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Ilyen a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Ezek használatához nincs szükség tűzre, nem keletkezik sem füst, sem parázs, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. Mivel ezek az eszközök égés nélkül működnek, nem is tűzveszélyesek – a cigaretta a lakástüzek egyik leggyakoribb okozója.

Azonban ezen füstmentes alternatívák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okozó anyag, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Ezen füstmentes technológiák hosszú távú hatásait még vizsgálják, és fontos tudni, hogy a céljuk nem a leszoktatás, hanem a dohányzásról le nem szokó felnőtt dohányosok számára elérhető ártalomcsökkentés, ahogy arra a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) egy állásfoglalásában rámutatott.

Az autómentes nap remek alkalom, hogy kipróbáljuk, milyen egyéb, kevésbé káros lehetőségek vannak a közlekedésre. Ha ezt az év többi napján is megfontoljuk az alternatív közlekedési lehetőségeket, azzal sokat teszünk a környezetünk és önmagunk érdekében. Azonban a dohányzás esetén kizárólag az a legjobb, ha minden nap tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztástól.

süti beállítások módosítása