Az autómegosztás lehet a fenntartható jövő kulcsa?

2022. június 29. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_1677679330.jpg

Budapest mellett Magyarország más, nagyobb városaiban is egyre nagyobb kihívást jelent a megnövekedett autóforgalom, valamint a levegő minőségének romlása. De vajon van megoldás? Úgy tűnik, a közösségi autómegosztás egy észszerű alternatíva lehet!

A fővárosban élők az elmúlt években egyre inkább azt tapasztalhatják, hogy a megnövekedett autóforgalomnak köszönhetően egyre nagyobbak és hosszabbak a dugók Budapesten. Ez nemcsak az időfaktor, hanem az autók által kibocsátott káros anyagok miatt is nagyon kedvezőtlen körülmény, az adatok szerint ugyanis ijesztően romlik a levegő minősége. Ez utóbbi már nemcsak Budapesten, hanem az ország többi városában is gondot okoz. Modern világunkban persze nehezen tudjuk autó nélkül elképzelni az életünket. Mi lehet a megoldás? Sokak szerint az autómegosztás, vagyis a carsharing. A Jövő Mobilitása Szövetség szerint idén, 2022-ben fog igazán növekedésnek indulni az autóhasználat ezen módja.

Autómegosztó szolgáltatások

Budapesten már évek óta elérhetőek azok az autómegosztó szolgáltatások, amelyek lényege, hogy egy regisztrációt követően bárki, aki jogosítvánnyal rendelkezik, bérelhet autót a meglévő flottából. Ezek a szolgáltatók már percalapon számláznak, így nem kell egy teljes napra kibérelni az autót, így egy eleve sokkal gazdaságosabb megoldásról is beszélünk. Pláne, ha hozzávesszük a jelenlegi magas benzinárakat, valamint azt, hogy így nem kell fizetnünk az autó karbantartásáért sem.

A közösségi autóhasználat a fenti megoldással szemben azt jelenti, hogy valaki bérbe adhatja – természetesen ellenszolgáltatás fejében – a saját autóját.

Ez a modell az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már működik, ebben az esetben a saját autónkat osztjuk meg másokkal. Tehát ameddig mondjuk a munkahelyünkön vagy otthon dolgozunk, addig valaki más elviheti az autónkat addig, ameddig nincs rá szükségünk. Ez az elv azért is fontos, mert a jelenlegi információk szerint autóink az idő 95 százalékában kihasználatlanok. Magyarul: állnak valahol, míg mi a dolgunkat végezzük, hiszen viszonylag kevés azon autóhasználók száma, akiknek olyan munkájuk van, hogy egész nap A pontból B pontba közlekednek.

Gyere, ülj mellém!

Fentieknél sokkal egyszerűbb, mégis igen előremutató módja a közös autóhasználatnak, ha a kollégák megbeszélik, hogy az egy irányból közlekedők együtt jönnek be munkába. Ha megfigyeljük, az utakon jellemzően egy, maximum két ember ül egy autóban, így mondhatjuk, hogy a férőhely és kapacitás teljes mértékben kihasználatlan. A közös munkába járás nemcsak pénztárcabarát és környezetkímélő megoldás, hanem még csapatépítőként is működik.

Nem lesz és nincs is jobb választás

Ha hinni lehet a jövőkutatóknak és tudósoknak, akkor pár évtizeden belül eljöhet az az idő, amikor nem lesz más választásunk, minthogy újragondoljuk eddigi szokásainkat, beleértve az autóhasználatot is. A dugók miatt járhatatlan és a levegő miatt élhetetlen városok miatt valószínűleg hamarosan le kell mondanunk az autószenvedélyünkről és olyan alternatív megoldások felé nyitnunk, mint az autómegosztás. Ha el tudunk rugaszkodni a berögzült sémáinktól, hamar rájövünk, hogy ezzel nemcsak a környezetet óvhatjuk meg, hanem a pénztárcánkat is. Az egyre dráguló és egyre inkább átalakuló világban pedig mindkettőre figyelnünk kell.

shutterstock_1713725893.jpg

A kipufogókból felszálló füst, akárcsak minden égéssel járó folyamat, beleértve a dohányzást is, számos vegyi anyagot tartalmaz, amelyek a légkörbe kerülve üvegházhatású gázként fokozzák a felmelegedést, emellett a füstgáz több összetevője számos légúti megbetegedés okozója lehet. Mind a saját, mind pedig a környezetünk egészségéért sokat tehetünk, ha csak akkor ülünk autóba, ha feltétlen szükséges. Ha pedig muszáj autót használni, akkor részesítsük előnyben a hibrid- vagy elektromos autókat, hiszen az égés és füst nélkül működő gépjárművek használata során lényegesen kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, így csökken a légszennyezettség is.

Legyen szó akár a saját, akár a környezetünk egészségének védelméről, nemcsak az autóhasználat, hanem egyéb szenvedélyeink terén is érdemes tudatos önvizsgálatot tartanunk.

A dohányzással nemcsak a saját, hanem a körülöttünk lévők egészségét, valamint a Földet is veszélyeztetjük. Talán a környezetvédelem kapcsán nem elsősorban a dohányzás jut eszünkbe, de az autók által kibocsátott káros anyagok mellett a cigaretta füstje is károsítja a levegőt. Ezért, ha nem dohányzunk, ne is kezdjük el! Ha pedig már élünk ezzel a káros szenvedéllyel, akkor mind a saját, mind a környezetünk egészsége érdekében az a legjobb megoldás, ha haladéktalanul abbahagyjuk a dohányzást! Aki az ismert egészségügyi és környezeti kockázatok ellenére ezt mégsem teszi meg, számára is van olyan megoldás, amelynek segítségével elindulhat az ártalomcsökkentés útján. Ma már vannak olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek a cigarettánál lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Ilyen a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Ezek használata során nem keletkezik füst, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. Fontos azonban, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjunk ezen füstmentes alternatívákkal kapcsolatosan.

Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy ezen füstmentes technológiák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okozó anyag, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.  Azt azonban fontos tudni, hogy technológiák hosszú távú hatásait még vizsgálják, és a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további kutatások szükségesek. Bár sokan tévesen azt hiszik, hogy ezek leszoktató eszközök, de céljuk az ártalomcsökkentés azon felnőtt dohányosok számára, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem hagynak fel a cigarettázással, mutatott rá a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) egyik állásfoglalásában. Ne feledjük: a dohányzás minden formája káros, kizárólag a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek hosszú távon 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

süti beállítások módosítása