Külső-belső megújulás

2022. február 25. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_1162752061.jpg

A tavasz első illata mindenki számára a megújulás, az új kezdet ígéretét jelenti. A szabadba vágyunk, a friss levegőre, ahol érezni az ébredő természet illatát. A környezet megújulása minket is arra inspirál, hogy kívül-belül nagytakarítást végezzünk. Tavasszal még a függönyöket és a szőnyegeket is kitisztítjuk, de mindezt tehetjük környezettudatosan is. A lakás mellett a testünket is „kitakaríthatjuk”, hiszen ez az időszak tökéletesen alkalmas a belső megújulásra is.

Tiszta otthon, rendes ház

A szép, tiszta otthon, nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is fontos. Próbáljuk ki, hogy mikor érezzük jobban magunkat: ha a lakásban minden a helyén van, vagy ha rendetlenség van körülöttünk? Nem véletlenül tanulta meg mindenki a szüleitől, nagyszüleitől a takarítás és a rendrakás fontosságát. Ha a környezetünk tiszta és rendezett, a lelkünk is nyugodtabb. Persze nem érdemes átesni a ló másik oldalára sem.

Nagyanyáink is tudták

Az sem mindegy azonban, hogy milyen eszközökhöz nyúlunk, hiszen minden, amit teszünk, hatással van a környezetünkre is. Jó tudni, hogy ha takarításról van szó, nem kell méregdrága, ráadásul a környezetre is ártalmas vegyszerekhez nyúlnunk. Tökéletes megoldás lehet, ha a már nagyszüleinknél is jól bevált ecetet és szódabikarbónát használjuk. Mindkettő természetes, környezetbarát szer. Az ecet kiváló vízkőoldószer, ezért fürdőszobába, mellékhelyiségbe, konyhába tökéletes megoldás és még a vízforralót is kitisztíthatjuk vele. Ezenkívül általános tisztítószerként is használhatjuk, egyszerűen csak tegyünk egy flakonba és fújjuk a tisztítandó felületre. Vegyük figyelembe, hogy az ecetsav erőteljesen maró hatású!

shutterstock_1933486190.jpg

Vegyszermentes takarítás

Gyakorlatilag az egész otthonunkat kitakaríthatjuk vegyszermentes, környezetkímélő anyagokkal is. Ablakpucoláshoz tegyünk az ecet mellé meleg vizet és egy kis alkoholt, az eredmény pedig csíkmentes és ragyogó lesz. Tökéletes megoldás felmosáshoz, ha meleg vízhez 10 csepp citrom, citromfű és teafa illóolajat teszünk. Ha a fantasztikus illat és tisztaság mellett erősebb hatást szeretnénk, tegyünk hozzá egy kanál szódabikarbónát is. Duguláselhárításhoz is szódabikarbónát használjunk, ecettel keverve. A környezetbarát szőnyegtisztításhoz pedig nem kell mást tenni, mint összekeverni 2 evőkanál szódabikarbónát 2 evőkanál sóval, hozzáadni 10 csepp teafaolajat, majd szétszórni a szőnyegen. Legalább egy óra után pedig egyszerűen csak fel kell porszívózni.

shutterstock_1033291948.jpg

Testi-lelki megújulás

Tavasszal nemcsak az otthonunkra, hanem a saját testi-lelki megújulásunkra is érdemes figyelmet szánni. Az egészségtelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás következtében a szervezetünk megtelik méreganyaggal. Nem véletlenül húsvét előtt böjtölnek az emberek, hiszen a tavaszi időszak tökéletes a test méregtelenítésére. A tisztító- és léböjtkúrák segítenek nekünk ebben. A kúrák alatt ajánlott testmozgást végezni, sétálni a természetben, jógázni, relaxációs gyakorlatokkal feltöltődni. Ugyanakkor több napos léböjtkúrát csak orvosi felügyelet mellett iktassunk be! Remek kiegészítő, tisztító módszer a hideg-meleg vizes váltott zuhany, az úszás, napfürdőzés (megfelelő napvédelem mellett) és a méregtelenítő légzés.

shutterstock_1292227048.jpg

Vízkúra

Testünk kb. 75%-a víz. Élelem nélkül akár heteken át is életben maradhatunk, de folyadék nélkül pár napot se bírunk ki. Ám a víz nemcsak belsőleg nagyon fontos számunkra, jótékony hatása fürdőkúrák formájában is bizonyított. Az ember egészen az ókortól kezdve szívesen fürdőzik, gondoljunk csak a rómaiakra. Legyen szó hideg-meleg vizes váltott zuhanyról, gőzfürdőről vagy gyógyvízről, a gyógyító és egészségmegőrző hatás vitathatatlan. Főként a múlt században voltak népszerűek a fürdőkúrák, de mivel Magyarország nem szűkölködik csodálatos gyógyfürdőkben, ezért ez sosem megy ki a divatból. Iktassunk be egy tavaszi wellness hétvégét valamelyik fürdővárosban! A fürdőzés mellett ne feledkezzünk el az elegendő mennyiségű napi vízfogyasztásról sem!

Hagyjunk fel a káros szokásainkkal

A méregtelenítés első és legfontosabb lépése azonban az, káros szokásainkkal is leszámolunk. Az egyik legkárosabb szokás a dohányzás, ami köztudottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a tüdőproblémák kockázatát. Ráadásul a cigaretta füstje a dohányzó környezetében élőket is terheli a kifújt füst által.  Az égés során keletkező füst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, ezek közül 93-ról az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Épp ezért a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha már dohányzunk, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy végleg le tudjunk szokni róla.  Ha azonban ezt valamiért nem tesszük meg, akkor tájékozódjunk az ártalomcsökkentés lehetőségéről. A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően ugyanis ma már léteznek olyan égés nélkül működő füstmentes technológiák, amelyek használata a hagyományos dohánytermékeknél 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. Fontos tudni azonban, hogy a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további hosszú távú kutatások szükségesek.


Füstmentes technológiák közé tartozik a dohánymentes nikotinpárna, az e-cigaretta, vagy a dohányhevítéses technológia. Az egyes technológiák között nagy eltérések lehetnek, épp ezért fontos a megbízható forrásból való tájékozódás. Azt ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami amellett, hogy függőséget okoz, megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezek leszoktató eszközök, de a céljuk – ahogy a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) is rámutatott – az ártalomcsökkentés azon felnőttek számára, akik az egészségügyi kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást.

A legjobb döntés tehát, ha el sem kezdjük a dohányzást, vagy ha már elkezdtük, akkor mihamarabb leszokunk, amelyre remek alkalom a tavaszi időszak, amely a megújulást szimbolizálja.

süti beállítások módosítása