Tegyünk róla, hogy ne a karácsonyfa legyen az ünnepek vesztese

2021. december 22. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_1606633375.jpg

Talán nincs is szívfacsaróbb látvány, mint végigsétálni Vízkereszt után Budapesten: megannyi kidobott karácsonyfa árválkodik az utcákon. Van, aki meg sem várja vele a januárt, már a karácsonyi ünnepek után kihajítja a fenyőfát. Más pedig egyszerűen az ablakból dobja ki. De hogyan kell szabályszerűen eljárnunk, miután lebontottuk a karácsonyfát?

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. adatai szerint Budapesten mintegy 5-600.000 darab fenyőfa kerül az utcára. Nem egyszerű logisztikai feladat ekkora mennyiséget összegyűjteni és elszállítani.

Hogyan tegyük ki a karácsonyfánkat?

Az első dolog, ami a tapasztalatok szerint nem mindenkinek magától értetődő, hogy szedjünk le a fenyőfáról mindent díszt, csillagszórót, szaloncukrot, hiszen ez nehezíti a feldolgozást. A fővárosban és jellemzően a nagyvárosokban azt kérik, hogy a kukák mellé vagy a kijelölt gyűjtőhelyekre tegyék le a fenyőfákát, de figyeljünk arra, hogy ne akadályozzák a forgalmat.

Mit ne tegyünk a fenyővel?

Semmi esetre se dobjuk ki az ablakon! Számos hajmeresztő videó kering a világhálón, ahol a tulajdonos egyszerűen csak kidobja az ablakon a megunt karácsonyfát, ez azonban nagyon balesetveszélyes.  Szintén tilos a karácsonyfa fűtőanyagként való elégetése. Nem véletlenül: a fenyőfa fűtőértéke alacsony, gyantatartalma magas, így azon túl, hogy a fűtőberendezést is károsítja, erősen szennyezi a levegőt is.

shutterstock_529694470.jpg

Szemléletváltásra van szükség

Első körben gondoljuk át, valóban érdemes-e „vágott fenyőt” venni. Beszéljük át a családdal, hogy ha például döntően a rokonoknál töltjük az ünnepeket, ne vásároljunk külön-külön fenyőfát. Ha semmiképp sem akarunk lemondani róla, akkor vásároljunk földlabdás fenyőt, amit az ünnepek után kiültethetünk a kertbe vagy egy cserépbe az erkélyre. Amennyiben kertes házban élünk, kint is feldíszíthetjük a fát. Így sok millió fenyőfa elégetésétől mentjük meg a bolygót.

A karácsonyfa-állítás átgondolása mellett az élet több területén is sokat tehetünk annak érdekében, hogy az ünnepi készülődés alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járjon.

Manapság már mindannyian tudjuk, hogy ha közlekedésről van szó, akkor az elektromos autózással a helyben kibocsátott károsanyag-mennyiség jelentősen csökkenthető, mint ahogyan az égéssel járó fűtés helyett az alternatív energiaforrások használata is egy sokkal környezetkímélőbb megoldást jelent. Habár sokszor halljuk, tényleg igaz: a karácsonyban a legfontosabb az együtt, egymásra való figyeléssel töltött idő. Ha tehetjük, ne vegyünk drága ajándékokat, hanem készítsünk magunk valami személyeset vagy támogassunk hazai kisvállalkozókat egy apróság vásárlásával. Így megspórolhatjuk a világ másik feléről való szállítást, a csomagolást, és az esetleges visszaküldést is. Az ünnepi menü alapanyagainak bevásárlásánál pedig részesítsük előnyben a magyar termelők zöldségeit és gyümölcseit. Ezek a lépések talán apróságnak tűnnek, de a változás velünk kezdődik, és minél hamarabb kezdjük el gyakorolni ezeket a szokásokat, annál könnyebben épülnek be a hétköznapjainkba.

Talán nem sokan gondolnak arra, de a dohányzás mint égéssel járó folyamat is súlyosan károsítja az egészség mellett a környezetet is. Az égés során keletkező füst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, ezek közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros, épp ezért a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, törekedjünk a minél előbbi leszokásra, hiszen csak így csökkenthetjük 100%-ban  a megbetegedések kockázatát és a környezeti terhelést. Ahogy az égés során keletkező füst a levegőt, úgy az eldobott cigarettacsikk a talajt és a vizeinket is károsítja. Azon felnőttek, akik minden ismert kockázat ellenére sem szoknak le a dohányzásról, tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füst és égés nélkül működő alternatív technológiákról, amelyek használata a hagyományos dohányzásnál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járhat. Ilyen technológia a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Ezen technológiákban közös, hogy használatuk során nincs égés, így nem keletkezik füst sem, amely a benne található káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka.

Azonban fontos tudni, hogy a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további, hosszú távú kutatások szükségesek. Továbbá ezen technológiák célja nem a leszokás, hanem az ártalomcsökkentés. Ugyanakkor ezek sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami amellett, hogy erősen addiktív hatású anyag, egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

A személyes károsanyag-kibocsátásunkat megvizsgálva láthatjuk, hogy már pár apró, de tudatos lépéssel is sokkal többet tehetünk a természetért, mint azt elsőre gondolnánk. Magunk és a körülöttünk élők egészségét pedig úgy óvhatjuk meg leginkább, ha tartózkodunk a dohányzás minden formájától.

süti beállítások módosítása