Idén ne csak a karácsonyfánk legyen zöld

2021. december 17. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_531495997.jpg

A karácsonyról mindenkinek a fenyőfa, a családdal eltöltött idő és a sok-sok sütemény jut eszébe. Az talán nem, hogy ilyenkor sokkal több energiát is használunk. Ebben az időszakban eleve többet és többen vagyunk otthon, sütünk-főzünk, melegítünk, égőket teszünk a fára, a lakásba, a balkonra, az ablakba. Egy csokorra való ötletet szedtünk össze, mellyel a karácsony is zöldebb és fenntarthatóbb lehet.

Rekordokat döntögetett a 2021-es áramfogyasztás egyes hónapokban. A korábbi évek tendenciái folytatódtak idén is: bár az év még nem zárult le, de az idei évi adatokból kiindulva vélhetően tovább nőtt az éves átlagfogyasztás. Talán azt hisszük, mi semmit sem tehetünk ebben az ügyben, de ez nem így van:

hiszen az ártalomcsökkentés útján minden apró lépés számít. Karácsonykor figyeljünk oda az energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra is, mert ez mindannyiunk közös érdeke.

1. LED-es karácsonyi fényfüzér

Ha nem tudunk lemondani a karácsonyi díszkivilágításról, akkor mindenképpen LED-es izzóval működő fényfűzért válasszunk a karácsonyfánkra. A LED-es izzók sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos társaik, ráadásul ez sem kerül sokkal többe, mint egy hagyományos égősor. Azt se felejtsük el, hogy a LED-es verzió tovább is tart, így hosszabb távra szól, amivel nemcsak a környezetet kíméljük, hanem időt és pénzt is spórolunk.

shutterstock_1723307452.jpg

2. A kevesebb több

Ha már fényfüzér, akkor talán azt is érdemes átgondolni, hogy mennyit és hova aggatunk fel. Elég-e a karácsonyfára vagy mindenképpen akarunk még tenni az ablakba, az ajtóra, a szekrényre vagy a komplett házat díszkivilágításban szeretnénk látni? Kétségtelenül az amerikai karácsonyi filmek hatására kapott kedvet mindenki itthon is a fényárban úszó otthonokhoz, de mindenképpen érdemes a környezetbarát díszítéseket használatát is megfontolni. Fenyőággal, szárított naranccsal, fahéjjal és fagyönggyel is díszíthetjük az otthonunkat, amely így nem csak illatosabb, hanem harmonikusabb és természetesebb is lesz.

shutterstock_1723307473.jpg

3. Zöld ajándékok

Az ajándékvásárlásnál is figyeljünk a környezetre. Ahelyett, hogy egy újabb, talán felesleges termékkel lepnénk meg a szeretteinket, amely hulladékként végzi, készítsük magunk ajándékokat. Az interneten számos ötletet és elkészítési módot találunk. A csomagoláshoz sincs szükség feltétlenül díszes csomagolópapírra, helyette inkább nézzünk szét a komódban, hátha találunk olyan szép anyagot vagy vásznat, amivel kreatívan, mégis tudatosan csomagolhatjuk be az ajándékokat. Csomagolásra sincs szükség, ha tárgyak helyett élményeket ajándékozunk. Gondoljunk egy közös mozira vagy színházra, de akár egy kirándulás is remek program lehet, amelynek során együtt vagyunk azokkal, akiket a legjobban szeretünk.

4. Figyeljünk oda az energiafogyasztásra

Próbáljunk tudatosan odafigyelni az energiahasználatra is az ünnepek alatt. Ha fényfüzérünk van, akkor éjszakára mindenképpen kapcsoljuk le. Ne égessük feleslegesen a villanyt. Ahelyett, hogy minden családtag külön szobában nézné a tévét, inkább válasszunk közösen egy műsort vagy hagyjuk az egészet, és inkább játsszunk társasjátékot. Legalább az ünnepek alatt felejtsünk el kicsit a mobilunkat és a laptopunkat, és töltsünk inkább időt a szabadban! Kiránduljunk az erdőben, fedezzünk fel új helyeket vagy egyszerűen csak sétáljunk ki a parkba. A friss levegő és a testmozgás jót tesz az egészségünknek, ráadásul a karácsonyi sütemények is jobban fognak esni egy kiadós séta után. Az energiafogyasztás a lakás szinte minden helységében csökkenthető

shutterstock_551195980.jpg

+ 1 tipp

A karácsony remek alkalom arra, hogy abbahagyjuk a dohányzást. Ez nemcsak a saját egészségünk, hanem a környezetünk javára is szolgál, és már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kockázata. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros, és a hozzá köthető megbetegedések fő oka az égés során keletkező füst, ami a dohányzók környezetében tartózkodókra is hatással van. Épp ezért a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen nikotin- és dohánytartalmú terméket. Azon  felnőtteknek azonban, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem mondanak le a dohányzásról, érdemes tájékozódniuk a füst és égés nélkül működő alternatív technológiákról. A tudomány fejlődésének köszönhetően ugyanis a felnőtt dohányzók számára ma már rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, amelyek a cigarettához képest akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak, így a dohányzót és annak környezetét is potenciálisan kevesebb ártalomnak tehetik ki. Fontos azonban, hogy a károsanyagkibocsátás-csökkenés mértéke és az egészségkárosító hatás csökkenése között nem áll fenn egyenes arány, és ezen technológiák hosszú távú hatásait még vizsgálják. A legjobb megoldás tehát egyértelműen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha már rászoktunk, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha teljesen abbahagyjuk a dohányzást. És ha ezt épp most, karácsony tájékán tesszük meg, akkor egy olyan ajándékként is tekinthetünk erre a lépésre, amely nemcsak magunk, hanem a környezetünk számára is különös értékkel bír.

süti beállítások módosítása