Magyarországon ismét veszélyes volt a levegő

2021. március 19. Ártalomcsökkentés blog

A levegő szennyezettsége tipikusan olyan probléma, amivel csak akkor kezdünk el foglalkozni, ha már baj van. Pedig tisztában vagyunk vele, hogy levegő nélkül élni sem tudnánk.

Az elmúlt hetekben ismét az átlagosnál nagyobb figyelmet kellett fordítanunk a légszennyezésre. És nem csak azért, mert valahol a Föld egy távoli pontján rossz volt a levegő minősége, hanem azért, mert Magyarországon is az egészségre károsnak minősítette a levegőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az NNK korábban már hangsúlyozta, hogy mit is jelent ez, illetve milyen következményekkel járhat: a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, ezért számukra javasolt a szabadban való tartózkodás mellőzése, de nem csak nekik, hanem a gyermekeknek, a várandós kismamáknak, az időseknek, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is ezt javasolják, amíg tisztább nem lesz a levegő.

 shutterstock_741370411.jpg

A levegő minőségének megóvásáért mi is tehetünk. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben használunk olyan dolgokat a mindennapokban, amelyek működéséhez szilárd- vagy olaj alapú termékek égésére van szükség, mivel az égés során keletkező vegyi anyagok erősen szennyezik a levegőt. Ezek a levegőbe kerülő káros anyagok pedig könnyen bejuthatnak az emberi szervezetbe is. Így például sokat tehetünk környezetünkért, ha dízel vagy benzines autó helyett elektromosra váltunk, ha autó helyett biciklivel járunk, ha az elavult fűtési rendszerek használata helyett korszerű fűtéstechnológiát alkalmazunk, vagy akár azzal is, ha felhagyunk a dohányzással. Ez utóbbi a légszennyezéshez hasonlóan globális probléma: a világon több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak, közvetve (passzív dohányzás révén) azonban szinte mindenki érintett, így mindenképpen törekednünk kell rá, hogy csökkentsük a dohányzás ártalmait.

Az égés minimalizálásával csökken a kibocsátott füst mennyisége, ezáltal tisztább lesz a levegő is. A cigaretta égése során keletkező füstben lévő több ezernyi vegyi anyagból 93-ról már megállapította az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezért a cigarettafüst megszüntetése legalább olyan fontos, mint a többi légszennyezést okozó egyéb tényező kiiktatása – mint a feleslegessé vált dolgok elégetése, az autók kipufogója, a fűtés során a levegőbe kerülő káros anyagok –, amelyek jelen vannak a mindennapjainkban.

Magunkat és környezetünket úgy védhetjük meg leginkább a dohányzás okozta ártalmaktól, ha el sem kezdünk dohányozni, illetve ha már dohányzunk, akkor igyekszünk minél előbb leszokni. Azok a felnőtt dohányosok, akik valamiért nem szoknak le, tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes alternatívákról.

A technika fejlődésének köszönhetően ma már különböző füstmentes technológiák állnak rendelkezésre a dohányzási ártalmak csökkentésére. Ilyen például a nikotinsóval működő technológia, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigi, vagy a dohányhevítéses technológia. Mindhárom technológiában közös, hogy használatuk során nincs égés, ezért füst sem keletkezik, de az adott technológiától függően, dohány-, illetve nikotinpára szabadul fel.

Ugyanakkor ezek a technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami függőséget okoz, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást, ezen kívül az új alternatívák használatának hosszútávú hatását még kutatják.

A levegőt leginkább úgy tudjuk védeni, ha egyáltalán nem terheljük az égés során felszabaduló káros anyagokkal. Dohányzás esetén az ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja egyértelműen az, ha el sem kezdjük, illetve ha már dohányzunk, akkor teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását.

 

süti beállítások módosítása