Az év egyik legjobban várt kültéri attrakciója, mégsem felhőtlen a boldogság

2020. december 28. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_477649855.jpg

Napjainkban egyre inkább megosztja az embereket a tűzijáték. Van, akit nosztalgiával tölt el és izgalomba hoz a színes fényjáték látványa, mások ellenzik az egészet és felesleges pénzkidobásnak tartják. Mivel egyre több információ lát napvilágot a tűzijátékok negatív környezeti és gazdasági hatásairól, mostanra egyre népesebbé vált az ellenzők tábora. A puskaport, vagy más néven lőport a 900-as években találták fel Kínában. Kevesen tudják azonban, hogy először csak rakétákban és tűzijátékokban használták – bambuszrudakba töltve robbantották fel őket, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket. Hadászati célokra először csak a 14. században, az Oszmán birodalomban alkalmazták. Elég sok idő telt el tehát addig, mire a tűzijáték alapját, a puskaport a ma már leginkább ismert és legelterjedtebb formájában kezdték el használni. 

Magyarországon először Mátyás király és Beatrix királyné esküvőjének pompáját emelték látványos tűzijátékkal, 1476-ban Székesfehérváron. Az augusztus 20-i ünnepségeknek 1927 óta rendszeres eleme az esti tűzijáték, mely hagyomány csak a második világháború éveiben, valamint 1956 és 1966 között szakadt meg. A járványhelyzet okozta rendkívüli körülmények miatt kivételesen az idén is tűzijáték nélkül maradtunk az államalapítás ünnepén. De mi is a baj ezzel az alapvetően teljesen ártalmatlannak tűnő szórakozási formával? 

A tűzijáték-ellenzők legfőbb érve, hogy nagyon drága, és ezt a pénzt sokkal hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni. A tűzijáték valóban költséges show-elem, és vitathatatlanul drága mulatság, legyen szó az augusztus 20-i állami ünnepről vagy akár a szilveszteri, magánrendezvényekre megvásárolt tűzijátékokról. Ugyanakkor még a gazdasági tényezőnél is fontosabbak és kedvezőtlenebbek az okozott környezeti ártalmak. A hang- és fényhatás, a szennyező anyagok levegőbe jutása mind terhelik a természetet. 

A környéken lakók nyugalma mellett az állatokat is megzavarja a tűzijáték. A vadon élő állatok közül a madarakat és a denevéreket érinti különösen rosszul, a házi kedvenceink közül a kutyákat rémíti meg leginkább az emberek számára is fülsiketítő durrogás. Évente több ezer kutya szökik el a petárdázás, tűzijátékozás miatt, és 40%-uk soha nem kerül elő. A megtalált ebek 10%-a pedig röviddel a hazatérésük után sajnálatos módon elpusztul. 

shutterstock_1493764214.jpg

Az okozott zaj mellett a levegő minőségére gyakorolt negatív hatása a legkárosabb. Különösen télen, a szmoggal terhelt időszakban növelheti jelentősen a levegő szennyezettségét a (szilveszteri) tűzijáték. Kimutatták, hogy az esemény helyén és idején a levegő finompor-terheltsége a sokszorosára nő, ez pedig ingerli a légutakat, és súlyosan érinti azokat, akik valamilyen légzőszervi megbetegedésben szenvednek, így például az asztmásokra különösen rossz hatással lehet. A tűzijáték közelében tartózkodóknál okozhat szédülést, fejfájást vagy akár halláskárosodást is. A tűzijáték színeit különböző nehézfémek, kémiai elemek, mint például a kadmium, ólom, króm vagy a radioaktív bárium segítségével érik el – amelyek nagy koncentrátumban akár rákot is okozhatnak –, így a keletkező füst hasonló anyagokkal szennyezi a levegőt, mint a gyárkémények. Ezek az anyagok azon kívül, hogy hosszabb ideig is megmaradhatnak a levegőben, később a talajba beépülve azt is szennyezhetik.

A tűzijáték ugyan évente jellemzően csak pár napig, de akkor annál intenzívebben terheli a környezetet, többek között a keletkező zaj és füst révén. 

Egy másik mindennapos jelenség, a cigaretta égése során keletkező füst is rengeteg káros anyagot tartalmaz. Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) ezek közül 93-ról állapította meg, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst nemcsak a dohányosokra – akik a Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan vannak –, hanem közvetlen környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak. Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk  a legjobban megvédi saját magunk, szeretteink és a környezetünkben élők egészségét. Amennyiben mégis dohányzunk, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy leszokjunk róla, és aki erre elhatározta magát, azt minden eszközzel támogatni kell ezen törekvésében, hiszen így egyértelműen csökken a dohányzáshoz köthető betegségek kialakulásának esélye, illetve a passzív dohányzás ártalmai is kiküszöbölhetők. 

Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem hagyják abba a dohányzást. Ahogy az elmúlt években a tűzijátékok helyett sok helyen már környezetkímélő úgynevezett lézer show-val – amely se füsttel, se zajjal nem jár – tették látványosabbá az ünnepi rendezvényeket, úgy a dohányzás területén is megjelentek füstmentes technológiák. Ilyen például a nikotinsóval működő technológia, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek, ezért alacsonyabb károsanyag kitettséggel járnak, illetve a dohányzók környezetében tartózkodókat is kevesebb mérgező anyagnak tehetik ki, mint a hagyományos dohánytermékek. Tudni kell azonban, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, tartalmaznak például nikotint, ami erősen addiktív hatású, és többek között megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is. 

A technológia fejlődésével megjelentek már az úgynevezett „zöld” tűzijátékok is, amelyek a bennük lévő vízmolekulák segítségével a port magukba zárják, nem engedik a levegőbe jutni, és csendesebbek a hagyományos változatoknál. Az ünnep közeledtével szerencsére már egyéb alternatív eszközök közül is választhatunk, hiszen kiválthatjuk a tűzijátékot számos egyéb innovatív szórakoztató megoldással is, akár például az utóbbi években megjelent látványos és környezetkímélő drón show-ra vagy a tűzijátéknál lényegesen környezetkímélőbb, de annál látványosabb fényfestésre gondolunk. 

Az ártalmak csökkentése mindannyiunk érdeke, bármiről legyen is szó. A dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentésének leghatékonyabb módja pedig egyértelműen az, ha teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztását.

süti beállítások módosítása