Hogy állsz az újévi fogadalmaddal?

2020. április 6. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_1540128152.jpg

Több hónap eltelt már 2020-ból. Ennyi idő alatt már kiderülhetett, hogy mennyivel jobb ez az év, mint az előző. Ennyi idő alatt már el is felejtette az ember, hogy mit fogadott meg december 31-én, amikor éjfélt ütött az óra. Sikerült megtartani a magunknak tett ígéretet? Felhagytunk rossz szokásainkkal, ahogy azt újévi fogadalomként elképzeltük?

új év, új én

 

Ez, egy dátum, valamint egy ehhez kapcsolódó hagyomány olykor kellő lendületet tud adni ahhoz, hogy újévi fogadalomba csomagolva elhatározzuk, hogy megváltozunk, felhagyunk egy régi rossz szokásunkkal. A legtipikusabb példákra:

Többet nem gyújtok rá, rendszeresen eljárok edzeni, egészségesebben fogok étkezni…

2020 március van. Újév első napjától eltelt már több hónap. Ideje önvizsgálatot tartani! 

Megkérdeztünk egy addiktológust, Dr. Petke Zsoltot, hogy milyen jelentősége van ennek a fogadalomnak, illetve mit jelent az, hogy valaki képes egy dátum, egy hagyomány okán letenni az italt vagy mondjuk a cigarettát?

Az biztos, hogy egy dátum, hogy Szilveszter éjjele van, önmagában nem elég. A változáshoz krízis kell. Egyszer meg kell éljem, hogy ebben nem vagyok jó, hogy ebből a helyzetből ki kell másznom. 

Az esetek többségében akkor nem sikerül leszoknia valakinek, ha a rokonok noszogatják, hogy leszokjon. Akkor változik a helyzet, ha maga jön rá, hogy az, amiben van, az nem jó. 

Aki egy újévi fogadalom során képes felhagyni a függőségével, abban megérett a változtatás igénye és mindennapos munkájába kerül a tisztán maradás. 

Azt megállapíthatjuk, hogy aki csak egy újévi fogadalom kapcsán le tud szokni, az nem is volt igazán függő. A következő posztból kiderül, hogy mikortól is beszélhetünk függőségéről.

süti beállítások módosítása