Amikor a tűz az úr, akkor is felül kell kerekednünk

277_376_pix_oldal_18_kep_0002.jpg

Kép forrása: https://dka.oszk.hu

Május 4-e a tűzoltók napja, amelyet itthon 1991 óta ünnepelnek. Ez a dátum egyben egy szomorú, múltszázadi tragédia napja is. 1897. május 4-én Párizsban a francia katolikus arisztokrácia által szervezett jótékonysági vásáron – a Bazar de la Charitén – tűz ütött ki, amelyben közel 150 ember vesztette az életét. A tragikus eseményt egy 2019-ben debütáló filmsorozat is megörökítette.

A párizsi jótékonysági vásárban fellobbanó tűz az 1897-es Vasárnapi Újság beszámolója szerint elképesztő gyorsasággal terjedt szét és rövidesen már az egész ponyvatető égett. A sátorban tartózkodó mintegy 1200 ember, többségükben arisztokrata nők között óriási pánik tört ki, amelyet az is növelt, hogy a lehulló, égő ponyvadarabok lángra lobbantották nemcsak a bódék papír- és vászonfalait, hanem a nők ruháját is. A menekülés is nagyon lassan ment, mert csak az egyik ajtón át tudtak távozni, mivel a másikat a tolongás közben benyomták és azon kijutni már nem tudtak.

277_376_pix_oldal_18_kep_0003.jpg

Kép forrása: https://dka.oszk.hu

Mire a tűzoltóság hozzá tudott férni a helyszínhez, addigra közel 150 ember, köztük főleg nők veszítették életüket a tűz vagy a füst által, sokakat pedig agyontapostak. A tragédiában Ferenc József császár feleségének, Erzsébet császárnénak a húga, Zsófia Sarolta bajor hercegnő is életét vesztette, aki a jótékonysági vásár vezető mecénásaként ragaszkodott ahhoz, hogy addig nem hagyja el az égő sátrat, ameddig a vele dolgozó összes lány biztonságba nem jut. A katasztrófa, amely mélyen megrázta az akkori közvéleményt, ma is tanúsítja, hogy a tűz igen rövid idő alatt rettenetes tragédiát tud okozni, ezért komolyan kell venni az a tűzveszélyes helyzeteket.

A tudomány és technika fejlődésével a tűzoltók munkája is hatékonyabbá vált, lehetővé téve, hogy gyorsabban értesüljenek és érjenek oda a tűz helyszínére. Mindezek mellett Magyarországon a hivatásos tűzoltók mellett, körülbelül 30 ezer önkéntes tűzoltó is tevékenykedik, amelynek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

shutterstock_678730525.jpg

Elég egy pillanatra nem odafigyelni, és ha tűz keletkezik, az egész lakás rövid időn belül lángra kaphat. A KSH adatai szerint 2021-ben 36 209 tűzeset történt hazánkban, amelynek 106 halálos áldozata és 848 sérültje volt. A katasztrófavédelem szerint a lakóépületekben keletkezett tüzesetek túlnyomó részében azok keletkezése emberi tevékenységre vezethető vissza. Ilyen lehet például a tűzhelyen felejtett zsiradék meggyulladása, de egy égő cigaretta vagy gyertya is sok esetben vezethet tragédiához, miként az elektromos berendezések is okozhatnak tüzet.

Azonban sok tűzeset megelőzhető, ha bizonyos alapvető óvintézkedésekre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Ne hagyjuk soha felügyelet nélkül a tűzhelyen lévő ételeket, különösen, ha azok bő olajban vagy zsírban sülnek. Gondoskodjunk róla, hogy az elektromos berendezéseinket használat után válasszuk le a hálózatról, ha pedig elutazunk, akkor amelyiket csak lehetséges csatlakoztassuk le az áramról. Szintén figyeljünk oda, ha gyertyát vagy mécsest gyújtunk; elég egy pillanatra kimennünk a szobából és megtörténhet a baj. A lakásban, házban történő, égéssel járó dohányzás szintén komoly veszélyeket rejt.

Természetesen az a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem dohányzunk: amellett, hogy tűzveszélyes, az egészégünkre is ártalmas. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros, ennek ellenére Magyarországon több mint 2 millióan dohányoznak.

Ezért, ha nem dohányzunk, ne is kezdjük el, ha pedig már cigarettázunk, akkor minél előbb szokjunk le róla, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetők 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

shutterstock_1462910276.jpg

Amennyiben valami miatt mégsem tesszük le a cigarettát, akkor tájékozódjunk hiteles forrásból az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már tudjuk, hogy nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. A cigaretta égése során keletkező dohányfüst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

A tudomány és technika fejlődésének köszönhetően ma már vannak olyan égés nélkül működő füstmentes technológiák, amelyek a cigarettánál jelentősen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, így nagyfokú ártalomcsökkentést jelenthetnek.

Fontos megjegyezni, hogy ezen technológiák célja nem a leszokás, hanem az ártalomcsökkentés, ahogy ezt állásfoglalásában a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) is kifejtette. Ugyanakkor ezek sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami egyéb káros hatásai mellett megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint ez felel a függőség kialakulásáért. Épp ezért a legjobb, ha tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztásától, ezzel nem csak az egészségünket, de az otthonainkat is megóvhatjuk.

Napjainkban már számtalan eszközt szerezhetünk be, amelyek csökkenthetik a háztartásokban kialakuló tűzesetek kockázatát: ilyenek a tűzjelzők vagy füstérzékelők, de emellett nagyon fontos az odafigyelés is, hiszen kellő körültekintéssel és a szakemberek figyelmeztetéseit megfogadva a tűz okozta tragédiák elkerülhetőek, valamint az okozott károk is csökkenthetőek.

Mit tegyünk a lakásunkban keletkező tűz esetén? Akár tüzet, akár füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltókat, azaz hívjuk a 112-őt! A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani, amennyiben ez nem sikerül, hagyjuk el a lakást, zárjuk be az ajtót, de ne kulccsal, riasszuk a többi lakót, majd gyorsan hagyjuk el az épületet, de ne használjuk a liftet!

  

süti beállítások módosítása