4+1 dolog a fenntartható fejlődésről

pm_fenntarthato_fejlodes.jpgA fenntartható fejlődés a társadalom, a gazdaság és persze a bolygó, így a környezet szempontjából is igencsak fontos jelenség. Mindehhez kapcsolódóan a Fenntarthatósági Fejlődési Keretrendszer (Agenda 30) néhány célját és elvét hívtuk segítségül, melyekkel sorra vesszük a „világunk átalakításának” főbb mozzanatait, globális kihívásait, és tippeket adunk az ártalmak csökkentésére.

1. Az egészséges élet biztosítása mint fenntartható fejlődési cél

Nem véletlenül szerepel az egészséges élet biztosítása és a jóllét a fenntartható fejlődési célok között. Egészségünk védelme kiemelten fontos, hiszen az egyik legnagyobb kincsünk, valamint ezen fenntartható fejlődési cél magába foglalja az általános egészségügyi ellátás biztosítását, illetve az egészségügyi kockázatok csökkentését is. Így folyamatosan törekednünk kell az ártalmak csökkentésére, például úgy, hogy helyesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, és igyekszünk elhagyni a káros szokásainkat.

2. A megújuló energiaforrások használata előmozdíthatja a fenntartható fejlődést

A megbízható, megfizethető és fenntartható energiához való hozzáférés mindannyiunk számára elengedhetetlen. A fenntartható fejlődés érdekében pedig törekednünk kell a villamosenergia fogyasztásának csökkentésére, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázására, felhasználására. 2013 óta a háztartási szektorra vetítve növekedés figyelhető meg a villamosenergia-fogyasztók körében, ugyanis 2013-ban 5 millió 36 ezer, 2018-ban pedig 5 millió 129 ezer háztartási fogyasztóról számolnak be az adatok. Ezzel ellentétben a megújuló energia arányát illetően csökkenő tendencia figyelhető meg a teljes végső energiafelhasználásban; hazánkban ezen arány 2013-ban 16,2 százalék, 2018-ban pedig 12,5 százalék volt. Mindemellett persze tájékozódnunk kell a megújuló energiaforrások árnyékos oldalairól is.

3. Ne feledkezzünk meg a szárazföldi – és persze a vízi ökoszisztémákról

A szárazföldi és a vízi ökológiai rendszerek kiemelt jelentőséggel bírnak a fenntartható fejlődés és a környezetünk védelme szempontjából is. Ezen egészséges rendszerek fenntartható használata kulcsfontosságú, hiszen csak az említett ökoszisztémák nyújthatnak számunkra olyan javakat, melyeknek minősége és mennyisége elegendő. Gondoljunk csak az erdei rendszerekre, melyek nemcsak a talaj védelmében és a levegő megtisztításában játszanak fontos szerepet, hanem különböző fajoknak is élőhelyet biztosítanak. Az erdőterületek növekedése amellett, hogy a fenntartható erdőgazdálkodást segíti, az élhető környezetet is lehetővé teszi.

4. A klímaváltozás megfékezése sosem volt még ennyire aktuális

A fenntartható fejlődési célok között a klímaváltozás megfékezése is szerepel, hiszen napjaink egyik globális és társadalmi problémája, amely mielőbbi megoldásra vár. Korábban bemutattunk néhány fontos lépést, mellyel közösen tehetünk az éghajlatváltozás ellen, mint például a hulladék szelektív gyűjtésével, az energiával való takarékossággal vagy azzal, hogy kevesebb vörös húst fogyasztunk. A fogyasztási és termelési szokások jelentősen befolyásolják az erőforrás-felhasználást, így a fenntarthatóságot is. Szokásaink megváltoztatásával pedig pozitív irányba mutató eredményeket érhetünk el, amelyért a környezetünk is hálás lesz.

pm_fenntarthato_fejlodes_2.jpg

+1: Az ártalmak csökkentése közös érdekünk – ne dohányozzunk!

A fenntartható fejlődési célok, elvek között szerepel az egészséges élet biztosítása és a jóllét, így ehhez kapcsolódóan is kifejezetten fontos, hogy beszéljünk a dohányzásról való leszokásról, mivel a dohányzás napjainkban kiemelt globális és társadalmi probléma. Jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, és az előrejelzések szerint ez a szám a közeljövőben sem változik számottevően. Hazánkban több mint két millióan dohányoznak, ez a felnőtt lakosság negyedét jelenti, de a kifújt cigarettafüst révén szinte mindenki érintett.

Jól tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségre, ezért a legjobb az, ha egyáltalán el sem kezdünk dohányozni. Ha pedig már dohányzunk, törekednünk kell a mihamarabbi leszokásra, ugyanis csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetjük hosszú távon 100 százalékban a dohányzás ártalmait. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az égés során felszabaduló füst és kátrány felelős elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, a cigaretta égése során keletkező füstben lévő több mint 7 ezer vegyi anyagból 93-ról már megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezért is kiemelten fontos, hogy egészségünk és környezetünk védelme érdekében törekedjünk a mielőbbi leszokásra.

Káros szokásunk elhagyásával, így már az első cigaretta nélküli naptól kezdve jelentős mértékben csökkenthetjük a megbetegedések kialakulásának kockázatát. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, lehetőségük van tájékozódni a különböző füstmentes technológiákról, melyekben közös, hogy égés és füst nélkül működnek. Mivel ezek működésükben és hatásukban eltérőek, így fontos a hiteles forrásból történő tájékozódás. Ilyen technológia például a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta, a dohánymentes nikotinpárna vagy a dohányhevítéses technológia.

Az említett füstmentes technológiák 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint a hagyományos cigaretták. Azonban ezen alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okoz, és számos negatív hatása mellett megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is. A füstmentes technológiák hosszú távú hatásait még vizsgálják. ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek nem leszoktató eszközök, mint azt sokan tévesen hiszik. Céljuk a le nem szokó felnőtt dohányosok számára elérhető ártalomcsökkentés, ahogy a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) rámutatott egy tavaly márciusi közleményében.

A globális kihívásokra irányuló megoldási javaslatok segíthetnek abban, hogy megvalósuljon a fenntartható fejlődés, így a fenntartható környezet is. Már azzal, hogy megújuló energiaforrásokat használunk, jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, valamint káros szokásaink elhagyásával nemcsak a (közvetlen) környezetünkben csökkenthetjük az ártalmakat, hanem egészségünket is megóvhatjuk. A dohányzást illetően azonban a legjobb, ha tartózkodunk a dohány-és nikotintartalmú termékek fogyasztásától, tehát ha egyáltalán nem dohányzunk.

süti beállítások módosítása