Az erdőtüzek megfékezése közös érdekünk

2021. április 30. Ártalomcsökkentés blog

pm-erdotuz.jpgBrazíliában az előző évekhez képest több mint 12 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma.  Mi állhat a jelenség hátterében és milyen hatással van ez a légkör tisztaságára?

Az elmúlt időszakban számtalan olyan cikket olvashattunk, melyek az Amazonas-medencében terjedő erdőtüzekről szóltak. Az brazil őserdőben az elmúlt évek során is voltak erdőtüzek, ugyanakkor a legutóbbi számadatok egyértelműen jelzik, hogy egy globális problémával állunk szemben, mely környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt jelentős. Az előző évekhez képest Brazíliában 12,7 százalékkal nőtt a tűzesetek száma, egészen pontosan 222 798 erdőtűzről számoltak be a brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai. Ez a számadat pedig rekordnak számít.

Fontos megemlíteni, hogy az Amazonas létfontosságú szerepet játszik a biodiverzitás fenntartásában, egyedülálló biológiai sokféleség jellemzi. Az őserdők eltűnésének pedig többek között oka lehet a bányászat, a mezőgazdasági és különböző ipari tevékenységek, így a szándékos erdőégetés is. Az erdőtüzeknek a globális felmelegedés szempontjából is nagy a jelentőségük, arról nem is beszélve, hogy az égetés során rengeteg károsanyag kerül a levegőbe, melyek hatással vannak az üvegházhatásra is.

Egy év alatt egy átlagos fa 12 kilogramm szén-dioxidot köt meg, és annyi oxigént bocsát ki, mely egy négytagú családnak 12 hónapra elegendő. Ebből is látszik, hogy magunk és környezetünk védelme érdekében meg kell őriznünk a levegő tisztaságát, mégpedig úgy, hogy csökkentjük az ártalmakat.

De mit tehetünk az ártalmak csökkentéséért?

Az erdőtüzek megfékezése és a hozzá köthető légszennyezés globális társadalmi kihívás. Mi magunk már azzal is tehetünk az ártalmak csökkentéséért, ha tudatosan étkezünk, és például kevesebb marhahúst fogyasztunk. Ugyanis a szarvasmarhák legeltetéséhez nagyobb földterületre van szükség, amely a megnövekedett mezőgazdasági tevékenységekhez is hozzájárul. Emellett a mindennapok során felhasznált papír mennyiségének csökkentése is pozitív irányba terelheti a folyamatot, hiszen ezáltal is kevesebb fát vágnak ki.

Az erdőtüzek nemcsak az állat- és növényvilágot veszélyeztetik, hanem az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk is jelentős. Gondoljunk csak az égés során keletkező füstre, a kibocsátott károsanyagokra, melyek a levegőbe kerülnek, és melyeket belélegzünk.

A fák fotoszintézis során megkötik a szén-dioxidot, ez azért fontos, mert égetéskor jelentős mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, és füst keletkezik. És ha már a füstnél tartunk, hasonlóan fontos társadalmi és globális probléma a dohányzás is, illetve a cigaretta égése során keletkező füst.

shutterstock_1113128591.jpg

A cigarettafüst nemcsak a dohányosokra, hanem a környezetükre is káros hatással van, így ezen a területen is szükséges csökkentenünk az ártalmakat. A cigaretta égése során keletkező füstben lévő több mint 7000 vegyi anyag közül 93-ról állapította meg az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A Földön több, mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak.  A számadatok is mutatják, hogy szinte mindenkit érintő társadalmi problémáról van szó, hisz a dohányzás súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Emiatt a legjobb, ha el sem kezdjük a dohányzást, így kerülhetők el legjobban a dohányzás ártalmai, ugyanakkor ha már dohányzunk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb leszokjunk róla. Aki erre elhatározta magát, azt minden eszközzel támogatni kell, mivel már a leszokás első napjaitól csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések egészségügyi kockázata.  

Azok a felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból nem szoknak le a dohányzásról, ma már tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes technológiákról. Ilyen például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta, vagy a dohányhevítéses technológia. Ezek a technológiák égés- és füst nélkül működnek, így használatuk során kevesebb károsanyag szabadulhat fel, mint a cigarettázás során. Fontos megjegyezni, hogy ezek a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és negatív hatásai mellett megemeli a vérnyomást valamint a szívfrekvenciát is, és a füstmentes technológiák hosszútávú hatását még kutatják.

Magunk és környezetünk védelme közös érdekünk. Tudatosan tehetünk az ártalmak csökkentéséért: az erdőtüzek esetében például úgy, hogy kevesebb húst fogyasztunk és a mindennapok során kevesebb papírt használunk fel. A fogyasztói igények megváltozása „élhetőbbé” teheti a bolygónkat, és megfékezheti az erdőégetéseket. A dohányzást illetően pedig a legjobb egyértelműen az, ha nem fogyasztunk a dohány- és nikotintartalmú termékeket , így óvhatjuk legjobban magunkat és közvetlen környezetünket a dohányzás okozta ártalmaktól.

süti beállítások módosítása