Újévi fogadalmaink

2020. december 31. Ártalomcsökkentés blog

Szilveszteri hagyomány – a kötelező virsli, pezsgő és lencse mellett –, hogy a jövő évre vonatkozóan fogadalmat teszünk. Van, aki megfogadja, hogy nem fogad meg semmit. Sokan azonban mégis élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az új év kezdete jó alkalom arra, hogy megpróbáljunk változtatni a rossz szokásainkon.

shutterstock_738806251.jpg

Legtöbben káros szenvedélyeikkel kapcsolatban tesznek ígéretet.

  • Január 1-jétől egészségesebben étkezem!
  • 2021-ben többet fogok edzeni!
  • Leteszem a cigit!
  • Többet teszek az egészségemért!

Akár a táplálkozásról, a testmozgásról, az alkoholfogyasztásról vagy a dohányzásról van szó, mindegyik esetben kijelenthető, hogy nemcsak egyéni problémát jelentenek. Az emberek táplálkozási szokása globális méretű gondot okoz: az éghajlatváltozás leküzdése érdekében ötödével kellene csökkenteni az elfogyasztott marha-, bárány- és tejtermék mennyiségét. A testmozgás hiánya elhízáshoz vezethet, ami szintén társadalmi probléma. Hazánkban 250 ezer súlyosan elhízott ember él, míg a dohányosok száma is aggasztóan magas; a Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, Magyarországon pedig több mint 2 millióan dohányoznak annak ellenére, hogy a dohányzás káros hatásait a legtöbb ember már ismeri. Azzal azonban, hogy miként lehet ezeket a káros hatásokat csökkenteni, sokkal kevesebben vannak tisztában.

shutterstock_359270072.jpg

Az egyik gyakran előforduló újévi fogadalom, az egészséges táplálkozás nemcsak azt jelenti, hogy mit, hanem azt is, hogy mennyit eszünk. Így, ha erre odafigyelünk, akkor a saját egészségünk mellett sokat tehetünk a környezetünkért is, elég, ha csak az élelmiszerekhez felhasznált csomagolóanyagokra gondolunk. Egy kis lépést ez is jelent a káros hatások csökkentésében. Ezzel párhuzamosan sokan a fogyást tűzik ki célul az új évre – a jelenlegi helyzetben sajnos a konditermeket nem tudjuk megrohamozni januárban, ahogy máskor tennénk, helyette viszont választhatjuk, hogy gyalog, esetleg biciklivel megyünk nem túl távoli helyekre. Ezzel nem csak a mozgást húzhatjuk ki a napi teendők listájáról, de tettünk valami jót környezetünkért azáltal, hogy nem használtuk az autónkat, hiszen ma már jól tudjuk, mennyi káros anyag jut a levegőbe a kipufogón át.

 

Ma már a dohányzás esetében is adódik lehetőség az ártalomcsökkentésre. Először azonban érdemes tisztázni, hogy a feltételezésekkel ellentétben nem elsősorban a nikotin a felelős a dohányzáshoz köthető megbetegedésekért. A nikotin a függőségért vonható felelősségre, ettől az anyagtól válhat az ember a cigaretta rabjává, valamint például megemeli vérnyomást és a szívfrekvenciát. A témában jártas vezető tudományos szervezetek szerint az elsődleges veszélyforrás az égés és az égés során keletkező füst. A dohányfüst ugyanis több mint 7000 vegyi anyagot – többek között arzént, formaldehidet, cianidot, ólmot, nikotint és szén-monoxidot – tartalmaz, amelyek közül 93-ról az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, az FDA megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

A legjobb újévi fogadalom talán az lett volna, ha annak idején megígérjük magunknak, hogy soha el sem kezdünk dohányozni. De ha már dohányzunk, fogadjuk meg, és tartsuk is magunkat az ígéretünkhöz, hogy minél előbb leszokunk! Azonban sokan vannak, akik sokadjára fogadják meg az újév első perceiben, hogy mostantól nem dohányoznak, aztán előbb vagy utóbb, valamilyen okból kifolyólag mégis rágyújtanak. Ezen felnőtt dohányosok számára lehet megoldás, ha tájékozódnak az ártalmak csökkentésnek lehetőségéről, a cigarettához képest alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó , füstmentes technológiák felől.

A különböző típusú füstmentes technológiák használata során nem történik égés, így füst sem keletkezik, ezáltal kevesebb toxikus anyag szabadulhat fel. Ennek köszönhetően nemcsak maguk a használók, de a környezetükben tartózkodók is kevesebb mérgező anyagnak vannak kitéve, mint a cigarettafüst esetében. Füstmentes kategóriába tartozik például a nikotinsóval működő technológia, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigi vagy a dohányhevítéses technológia. Fontos azonban tudni, ahogyan a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) is rámutatott, a tévhitekkel ellentétben ezek nem leszokást segítő eszközök, céljuk az ártalomcsökkentés.

A dohányzás okozta káros következmények elkerülése érdekében a legjobb megoldás az, ha eleve rá el sem kezdünk dohányozni, vagy ha ez megtörtént, akkor mihamarabb leszokunk róla. Az újévi fogadalom remek lehetőség, hogy felhagyjunk egy káros szokásunkkal, és ezzel még többet tegyünk saját és szeretteink egészségéért.

Boldog, füstmentes új évet kívánunk!

süti beállítások módosítása