A halloween is lehet zöld – mutatjuk, hogyan

2021. október 30. Ártalomcsökkentés blog

halloween.png

A halloweenről több szokás, hagyomány eszünkbe juthat, mint például a különféle rémisztő jelmezek viselete vagy a tökfaragás. Azonban fontos, hogy tudatosak legyünk az ünnepi hangulatban is, hiszen a világító töklámpások által ártalmak is leselkedhetnek ránk – és nem csak október utolsó estéjén.

Az ősi kelta hagyományokon nyugvó, valamint az angolszász területekről induló ünnep velejárójának tekinthetjük azt, hogy jelmezbe bújunk éstöklámpást faragunk. Azonban azt talán kevesen tudják, hogy az ősi kelta szertartás (Samhain) alkalmával az emberek máglyát is gyújtottak, miközben jelmezbe bújtak, melynek célja az volt, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket – erről pedig nem feledkezhetünk meg a halloweent illetően.

Ha pedig az ünnep közeledtével a töklámpás készítése mellett döntünk, az ijesztő, rémisztő arcot viselő tök mögött figyeljünk a gyertya- és/vagy mécses használatra is.

A tökfaragás kapcsán is fontos a tudatosság, akárcsak a szokásaink, illetve a káros szokásaink vonatkozásában. Ezért olyan alternatívát válasszunk a töklámpások világítására, amellyel jelentősen csökkenthetjük a ránk leselkedő ártalmakat, hiszen az ősi hagyományon alapuló, égéssel járó „szertartás” során nemcsak a gonosz szellemeket űzhetjük el, hanem könnyen komolyabb bajt is hozhatunk magunkra, ha valami lángra kap. Már azzal, hogy a tök belsejébe LED-izzót helyezünk, vagy pedig azt LED-es fényfüzérrel tekerjük körbe, jelentősen csökkenthetjük az ártalmakat, legalábbis ami a tűzeseteket illeti.

 

És ha már káros szokások és égés, akkor nem mehetünk el a dohányzás mellett, amely globális és társadalmi kihívás, ugyanis a Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak. A cigaretta égése során keletkező füstben közel 7 ezer vegyi anyag található, amelyek közül 93-ról megállapította az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

 

Míg a halloweeni „láng” az ártó szellemeket tartja távol, addig a cigaretta égése inkább bajt hoz ránk és környezetünkre a dohányzáshoz köthető különböző megbetegedések réven. A cigaretta égése során keletkező füst és kátrány ugyanis nemcsak a dohányzóra, hanem a közvetlen környezetére is káros hatással van, éppen ezért közös érdekünk, hogy csökkentsük az ártalmakat.  Azt már tudjuk, hogy  dohányzás minden formája káros az egészségre, így a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, akkor törekedjünk a minél előbbi leszokásra és ne a töklámpástól várjuk, hogy távol tartsa az ártó szellemeket.

Azon felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, tájékozódhatnak az ártalomcsökkentés további lehetőségeiről. Ma már léteznek a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó, égés nélkül működő füstmentes technológiák, melyek a hagyományos dohánytermékekhez képest akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak. Ilyen füstmentes technológia például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, a nikotinfolyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia.

Azonban a dohányzás minden formája káros, így ezek a technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, mely addiktív, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is, továbbá a károsanyag kibocsátás csökkenés és az egészségkárosító hatás mértéke közötti összefüggést és ezek arányát ezen új technológiák esetében még vizsgálják. Sőt, ezek a technológiák nem leszoktató eszközök, ahogy sokan hiszik, céljuk a le nem szokó felnőtt dohányosok számára elérhető ártalomcsökkentés, ahogy a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) rámutatott egy tavaly márciusi közleményében.

lukasz-niescioruk-y4rkxtdylsq-unsplash.jpg

A halloweeni ünnep alkalmával is törekedjünk a tudatosságra, az addig természetesnek vélt káros szokásaink megváltoztatására; ha például a gyertya és/vagy a mécses helyett LED-világítást használunk, akkor égés és füst sem keletkezik, ezáltal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe és kisebb lesz a tűzesetek kockázata is. A dohányzást illetően azonban az a legjobb, ha nem töklámpásra bízzuk az egészségünk védelmét, hanem tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától, vagyis ha egyáltalán nem dohányzunk, hiszen hosszú távon csak így szüntethetőek meg 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

Főkép forrása: 1000Bulbs.com YouTube-csatorna

süti beállítások módosítása