Mesterséges fákkal a légszennyezés okozta ártalmak ellen?

2021. április 22. Ártalomcsökkentés blog

pm_blogposzt_fak.jpg

Manapság a légszennyezés kiemelten fontos téma, hiszen a tiszta levegő közös értékünk, amelyre vigyáznunk kell. A tudomány és a technológia rohamos ütemben avatkozik bele a természetes folyamatokba, amelyek néha aggasztóak is lehetnek, most viszont mutatunk néhány olyan környezetvédelmi szempontból is jelentős példát, melyekkel mi, emberek is nagymértékben csökkenthetjük az ártalmakat.

A fák lombkoronáinak kiemelt szerep jut a levegő tisztításában, hiszen megkötik a szennyező anyagokat. De a környezetünkben lévő fák nemcsak az egészségünkre lehetnek pozitív hatással, hiszen egy zöldövezetben való kiadós séta vagy természetjárás szinte teljesen képes feltölteni az embert. Többek között ezért is különösen fontos, hogy vigyázzunk a levegőre és a környezetünkre, és amennyire csak lehet, csökkentsük az ártalmakat ezen a téren is. Szerencsére vannak igazán izgalmas fejlesztések, amelyek jól mutatják, hogy a technológia fejlődése milyen hatékonyan képes segíteni egy ilyen globális problémán.

Egy 106 országot vizsgáló nemzetközi statisztika szerint Magyarország a levegő szennyezettségét tekintve a 65. helyen áll. Ugyanezen a listán némileg jobb helyen szerepel Szingapúr, ahol 2012-ben mesterséges ökoparkot hoztak létre.

A délkelet-ázsiai országban található ökopark mesterséges fáknak, úgynevezett „szuperfáknak” ad otthont. Egy-egy ilyen mesterséges fa akár 25-50 méter magas is lehet, néhányuk pedig napkollektorral rendelkezik, melyet az esővíz begyűjtéséhez is felhasználnak. Ezek a fák ökológiai szempontból hasonlóan működnek, mint a hagyományos élő fák, megkötik a szén-dioxidot, így segítségükkel hatékonyabban tisztulhat a levegő. Az ökopark létrehozásának a célja többek között a fenntartható fejlődés volt, amely a látogatóiknak (is) egy alternatív megoldással szolgál a környezetvédelmet illetően.

pm_masodik_blogposzt_fak2.jpg

Akadnak tehát ilyen pozitív és inspiráló példák a tudományban és a technológiában, ugyanakkor ezek nem mindig érhetők el széles körben, viszont már azzal is sokat tehetünk, ha például fákat ültetünk. A faültetés az eróziót jelentős mértékben megfékezheti, továbbá a talajjavításban is meghatározó szerepe lehet. Tehát mi, emberek – a technológiai újításokon kívül – is tehetünk a környezetünk védelméért, hisz a légszennyezés globális probléma, mellyel kiemelten kell foglalkoznunk és akár apró lépésekkel, de hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük a légszennyezést. Gondoljunk csak arra, hogy milyen káros anyagok szabadulhatnak fel a közlekedés, az ipari termelés, vagy akár a dohányzás során, vagy például arra, hogy a nem megfelelően válogatott hulladékok kezelésénél is szennyezzük a környezetet, illetve a levegőt.

Az így kibocsátott káros vegyi anyagokat pedig belélegezzük, emellett pedig azok a természetes növényvilágra is negatív hatással lehetnek. Nemzetközi felmérések szerint 10-ből 9-ember olyan levegőt lélegez be, amelyben igencsak sok káros anyag található.

Mit tehetünk az ártalmak csökkentéséért?

Az első változásokat a mindennapi életünk során kialakított rutinok megváltoztatásával érdemes kezdeni. Az ártalmak csökkentéséért például úgy is tehetünk, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a tisztább levegőért pedig használjunk kerékpárt autó helyett, így a szmog mértékét, mint a légszennyezettség egyik következményét csökkenthetjük.

Nem nehéz belátni, hogy a légszennyezés korunk egyik fontos globális problémája, csak úgy, mint a vele szorosan összefüggő dohányzás, amely során nemcsak magunknak ártunk, hanem a környezetünket, és így a levegőt is szennyezzük.

Magunk és környezetünk védelme érdekében cselekednünk kell. Dohányzás esetén ez úgy tud megvalósulni, hogy el sem kezdünk dohányozni, illetve ha már dohányzunk, akkor törekszünk a minél előbbi leszokásra, hiszen ezzel csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kockázata. Ehhez kérhetjük a környezetünk segítségét is, mivel a támogatás pozitívan hathat a folyamatra. Azok a felnőttek, akik valamilyen okból nem szoknak le a dohányzásról, ismereteket gyűjthetnek és tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb káros anyag kitettséggel járó, füstmentes technológiákról.

A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis elsősorban a cigaretta égése során keletkező füst tehető felelőssé a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, a cigaretta égése során keletkező füstben lévő több mint 7 ezer vegyi anyagból 93-ról már megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezért a cigarettafüst megszűntetése legalább olyan fontos, mint a többi légszennyezést okozó egyéb tényező kiiktatása.  A füstmentes technológiák használata során nem keletkezik füst, így kevésbé károsak lehetnek a levegőre, a dohányzóra és a környezetére, mint a hagyományos cigarettázás. Ilyen technológia a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta, vagy a dohányhevítéses technológia, de számos egyéb technológia is létezik és egyes technológiák működési elvében is nagy különbségek vannak.  

Ugyanakkor közös bennük, hogy tartalmaznak nikotint, amely függőséget okoz, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, így fontos megjegyezni, hogy ezen alternatívák sem kockázatmentesek. Ne felejtsük el, hogy az említett füstmentes technológiák hosszú távú hatásai még kutatás alatt állnak, ahogy a mesterséges fákkal kapcsolatos jövőbe mutató fejlesztések, innovációk is. Mindkét esetben tájékozódjunk, és bővítsük a témákhoz kapcsolódó ismereteinket.

Önmagunk és (természetes) környezetünk védelme érdekében a lehető legtöbbet úgy tehetjük, ha csökkentjük az ártalmakat.  Például azzal, hogy a környezetszennyező járművek helyett a kerékpározást választjuk, illetve tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztásától.

süti beállítások módosítása