Ami nekünk egy darab A4-es papír, az a természetnek 13 liter víz veszteség

2021. március 31. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_126879998.jpg

Az már egyre inkább ismert tény, hogy a nagymennyiségű papír-felhasználás káros a környezetre. Az előállításához szükséges alapanyag, a fa beszerzése erdők pusztításához vezethet, ezen kívül a készítéshez felhasznált energiák károkat okozhatnak a természetben, például szennyezhetik a vizet és a levegőt. 

1 kg papír gyártáshoz 23 kg fa, többszáz liter víz és 8 kwh villamos energia szükséges.

Mit lehet tenni? A legjobb, ha egyáltalán nem használunk papírt és igyekszünk mindent digitális formában megőrizni. Igaz, hogy a digitális adattárolásra használt “felhők” fenntartásának is van ökológiai lábnyoma, de lényegesen kisebb, mint a papíralapú adattárolásnak és -hordozásnak. Ha már muszáj nyomtatni, akkor lehetőleg újrahasznosított papírt használjunk. Ebben az esetben ugyanis nem kell fát kivágni a papírért, mert a gyártási folyamat a szelektíven gyűjtött papír feldolgozásával kezdődik. 

shutterstock_154138967.jpg

De nem csak a papír előállítása, hanem a megsemmisítése is jelentős terheket ró a környezetre, hiszen a nem szelektíven gyűjtött és újrahasznosított papírt a legtöbb esetben egyszerűen elégetik. Az égetés során keletkező füsttel pedig vegyi anyagok kerülnek a levegőbe, mint minden égéssel járó folyamat során. Gondoljunk például a fűtésre, a dízel vagy benzines autókra illetve a dohányzásra.  

Ez utóbbi a világon jelenleg több mint 1 milliárd embert, Magyarországon pedig több mint 2 millió főt érint közvetlenül. Azonban a cigaretta füstje nem csak rájuk, de a környezetükben lévőkre is káros, akik a másodlagos füstöt szívják be, így szinte mindenki ki van téve a cigarettázás okozta ártalmaknak. Napjainkban a fogyasztók hozzáállása már megváltozott több hétköznapi, ártalmas dologgal kapcsolatban, amelyre legjobb példa az autózás, vagy az otthonunk melege. Ennek a változásnak kell még markánsabban megjelennie mind a papírhoz való viszonyunkban mind a dohányzás esetében.

A cigaretta égése során keletkező füstben lévő több 7000 vegyi anyagból 93-ról már megállapította az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezért a cigarettafüst megszűntetése legalább olyan fontos, mint a többi légszennyezést okozó egyéb tényező kiiktatása – mint például a felesleges papír elégetése, az autók kipufogója, a fűtés során a levegőbe kerülő káros anyagok –, amelyek jelen vannak a mindennapjainkban. 

Épp ezért a legjobb az, ha egyáltalán nem dohányzunk, így óvhatjuk legjobban saját magunkat és a környezetünket. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell a mihamarabbi leszokásra, hiszen ezzel csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kockázata. A leszokás nem könnyű, így aki elhatározta magát, azt támogatni kell. Viszont vannak olyanok, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem hagyják abba a dohányzást. Ezeknek a felnőtt dohányosoknak lehetőségük van arra, hogy tájékozódjanak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag kitettséggel járó füstmentes technológiákról, melyek kevésbé káros alternatívát jelenthetnek, mint ahogy a papír helyett is számos más úton lehet továbbítani az információt. 

Például már rég jelen vannak a mindennapjainkban különböző adathordozók: CD-k, pendrive-ok, SD kártyák. Ezeken túl már elérhetők és egyre elterjedtebbek az internetes fájlmegosztók, és a felhő alapú szolgáltatások. A nem papíralapú mentés nem csak a környezetnek tesz jót, de az életünket is kényelmesebbé teszi, hiszen bármit pár kattintással visszakereshetünk és pillanatok alatt elérhetővé tehetünk. 

shutterstock_427841167.jpg

Ahogy a nyomtatás és papírra gépelés helyett a digitalizációval csökkenteni tudjuk a környezeti terhetek, úgy a dohányzás esetében is léteznek már különböző füstmentes technológiák az ártalmak csökkentésére azon felnőtt dohányosok számára, akik valamilyen okból nem szoknak le. Ilyen például a nikotinsóval működő technológia, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta, vagy a dohányhevítéses technológia. Fontos tudni, hogy ezek sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak többek között nikotint, ami függőséget okozó anyag, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást, illetve fejfájással, szédüléssel járhat. Ezeknek a füstmentes technológiáknak nem csak az egyénre, de a környezetre gyakorolt káros hatásuk is kisebb lehet, mivel bizonyos technológiák használata során egyáltalán nem keletkezik csikk, de számos elektronikus eszköz újrahasznosítására is lehetőség van már. Környezetünk védelme pedig egyre fontosabb szempont az élet minden területén. Ha a mindennapok során odafigyelünk a nyomatatáskor vagy a csomagoláskor használt papírra, akkor 1 kg papír megtakarításával 23 kg-mal kevesebb fát kell feldolgozni, és többszáz literrel több tiszta vizünk marad. Ha nem dohányzunk, akkor minden egyes meg nem gyújtott cigaretta esetén közel 7000 vegyi anyagtól kíméljük meg a környezetünket és saját magunkat. A legjobb tehát, ha tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától. 

 

 

süti beállítások módosítása