A méltatlanul hanyagolt geotermikus energia

2020. november 5. Ártalomcsökkentés blog

Környezetbarát hűtésre-fűtésre a leghatékonyabb és üzemeltetésük alapján a legolcsóbb megvalósítások közé tartozik a geotermikus fűtési rendszer kialakítása. Sokan nem is tudják, hogy ez a megoldás nem csak pénztárcabarát, de a klímát is helyettesíthetjük vele, hiszen télen fűt, nyáron hűt.

Magyarországot gyakran említik geotermikus nagyhatalomként, azonban ez az állítás nem teljesen helytálló. Bár az igaz, hogy az adottságaink jók lennének a vékonyabb földkéreg miatt, de egyelőre ezeknek a kihasználása – a fürdővizeinken kívül – igen alacsony. Izland, ami vulkanikus sziget, hatalmas geotermikus mezőkkel rendelkezik és egyedülálló abban, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokból állítja elő a villamos energiáját, amelynek 13%-át geotermikus energia szolgáltatja. De meglepő példaként említhetjük Kenyát, amely a 9. legnagyobb geotermikus energia előállító és felhasználó a világon. Az afrikai ország eddig is nagy összegeket fektetett az alternatív energiatermelő rendszerek kiépítésébe, így érték el, hogy a térségben felhasznált energia jelenleg 70 %-a származik megújuló energiából és a terveik szerint ez a szám az elkövetkezendő években növekedni fog.

shutterstock_236232832.jpgGeotermikus erőmű Izlandon

Magyarországon az elmúlt 10 évben tizenkétszeresére nőtt az így előállított energia, de a megújuló energiaforrások így is csak az 1%-át adják az ország teljes energiatermelésének, ha a biomasszát nem számítjuk ide. Épp ezért túlzóak azok az állítások, amelyek hazánkat geotermikus nagyhatalomként emlegetik.

Mi az a geotermikus energia?

A Föld belseje felé haladva átlagosan 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet kilométerenként, de már a felső néhány tíz méteren is állandó 10-15 fokos hőmérséklet van egész évben, hiszen a talaj felső rétege nyeli el a napsugárzás jelentős részét.  

A geotermikus fűtés ezt a földben tárolt hőenergiát hasznosítja egy hőszivattyú segítségével. A berendezés a talajból, vagy a talajvízből is képes a hőt elektromos árammá alakítani. (Létezik olyan változata is, amely a levegőből nyeri ki a hőt, de ezt nem soroljuk a geotermikus energiák közé.)  

Más alternatív megoldásokhoz képest az így előállított energia hasznosítása nincs sem időjáráshoz, sem napszakhoz kötve. A földbe helyezett hőszivattyú rendkívül környezetbarát, hiszen a Földünk hőjét hasznosítja és működése közben nincs égés, így se füst, se károsanyag-kibocsátás nincs.

A geotermikus fűtésnek számos előnye van. A legfontosabb pozitív tényezők közé tartozik a rendszer kiemelkedő hatékonysága, az üzemeltetés alacsony költsége, valamint a változatos felhasználási lehetőségek. Ezeken felül pedig ennek a környezetbarát technológiának köszönhetően elhagyható a gázzal, fával vagy szénnel való fűtés, amelyeknek égetése rendkívül káros Földünkre nézve, mint szinte minden égéssel járó folyamat a ruhaégetéstől a dohányzásig. A rendszer biztonsága is kiemelkedő, mivel nem kell tartanunk  gázszivárgástól és szén-monoxid-mérgezéstől sem.

A dohányzás kapcsán például sokan tévesen hiszik azt, hogy elsősorban a nikotin a felelős a dohányzáshoz köthető megbetegedésekért, miközben a tudomány mai állása szerint elsősorban az égés, és az égés során a füstben keletkező káros anyagok ezeknek a betegségeknek az elsődleges forrásai. A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer káros vegyület van, és az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) ezek közül 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst egyébként nem csak a dohányosokra – a Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak -, hanem közvetlen környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak. Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást,  így tudjuk a legjobban megvédi saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen a leszokással egyértelműen csökken a megbetegedések kockázata. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le.

A tudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban már nem csak a fűtési-, vagy a közlekedési eszközök választásánál lehet olyan technológiai megoldásokat találni, amelyek füst nélkül működnek, hanem a dohányzás területén is léteznek füstmentes technológiák. Ezekben közös, hogy égés és füst nélkül működnek, de itt is - mint ahogy a geotermikus rendszerek esetén is - az adott technológián belül eltérő működési elvek vannak, emiatt fontos a megbízható forrásból történő tájékozódás. Ide soroljuk a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigit, a dohányhevítéses technológiát, vagy a nikotinsóval működő technológiát.

A tévhitekkel ellentétben ezek nem leszoktató eszközök, hanem füstmentes alternatívát kínáló  technológiák azoknak a felnőtt dohányzóknak, akik valamiért nem szoknak le a nikotintartalmú termékek fogyasztásáról.

 Ezek a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek,  tartalmaznak például nikotint, ami erősen addiktív hatású és többek között megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is. Mindemellett azonban a füstmentes technológiák használói a cigarettához képest kevesebb káros anyagnak lehetnek kitéve a kutatások szerint

 

A Földünk szempontjából az lenne a legjobb, ha kicsit hagynánk a bolygónkat fellélegezni. A vírusos időszakban bebizonyosodott, hogy milyen jót tesz a környezetnek, ha két hónapon keresztül nem égetnek szenet áramtermelésre, vagy kevesebbet autóznak az emberek. Szerencsére ma már számos egyéb megoldás létezik, és szélsőséges helyzetek nélkül is lehet alternatívát keresni áramtermelésre, fűtésre-hűtésre, de szinte bármire az életben, köztük a dohányzásra is. De a dohányzás okozta ártalmakat továbbra is úgy tudjuk a legjobban csökkenteni, ha tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztásától, vagyis ha egyáltalán nem dohányzunk.

süti beállítások módosítása