Tudod, mire emlékezünk február 1-jén?

2023. február 1. Ártalomcsökkentés blog

sunset-g10a104b96_1920.jpg

Február 1-je a Tisza élővilágának emléknapja, amely egy ökológiai katasztrófára hivatott emlékeztetni minket. 2000. január 30-án éjjel egy romániai bányavállalat üzeméből több mint 100 ezer köbméternyi mérgező anyag ömlött több folyón keresztül a Tiszába, amely hatalmas pusztítást végzett annak élővilágában. E katasztrófa emlékére nyilvánította az országgyűlés február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává. De mi mindent érdemes még tudnunk „a legmagyarabb folyóról?”

„Nyári napnak alkonyúlatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál
Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére.”

Nem is lehetne méltóbban megemlékezni hazánk második legnagyobb folyójáról, mint Petőfi Sándor Tisza című versének első soraival. Híres költőnket is magával ragadta a Tisza szabályozása előtti vadregényes tájának a képe, és ezt versével meg is örökített az utókornak. Nagyarban, a kis Szatmár vármegyei falucskában a mai napig büszke szeretettel őrzik azt a fatörzset, amely mellett Petőfi a legenda szerint a költeményt írta.

Ha földrajzi oldalról közelítünk, a Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, és Közép-Európa legfontosabb folyói közé tartozik. Vízgyűjtő területe 157 000 négyzetkilométer. Rendkívül gazdag élővilága annak ellenére is fennmaradt, hogy a különböző mederátalakítási és szabályozási beavatkozásokkal jelentősen csökkentették a hosszát és az árterét. Szépsége, vadregényes tájai mellett az elővilág-védelmi szerepe is kiemelkedően jelentős. A Tiszai Tájvédelmi Körzet területén a Kárpát-medence legnagyobb biodiverzitású rendszerei maradtak fent, a legjelentősebb ilyen természeti értékei a tiszavirág, a sárgás szitakötő, valamint a védett tompa folyami kagyló. A területen megtalálható 52 halfajból 10 védett, 3 fokozottan védett. A folyó egyik leglátványosabb természeti jelenségének számít a tiszavirágzás, azaz a kérészek tömeges rajzása.

body-of-water-g786f4db43_1920.jpg

Felmerül a kérdés: mégis mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a Tisza vagy bármilyen más természetes vizünk tisztaságát és az általa óvón védett élővilágot? Talán azt gondoljuk, hogy az ipari, mezőgazdasági károkozó tevékenységek mellett a hétköznapi ember szerepe elhanyagolható. De ez nem így van! Apró, elsőre jelentéktelennek tűnő lépésekkel és változtatásokkal igenis sokat tehetünk a folyóink és vizeink védelme érdekében. A vízszennyezés jelentős része ipari tevékenység révén keletkezik. Emellett a mezőgazdaság vízszennyező tevékenysége sem elhanyagolható, amely a műtrágyák, növényvédő szerek használata és az iparszerű állattartás hígtrágyamennyiségének köszönhető. Másrészről a háztartások is igen komoly mértékben szerepet játszanak a vízszennyezésben, valamint a közlekedés és a turizmus is okoz károkat.

Megdöbbentő tény, hogy a folyók egyik leggyakoribb hulladéka a műanyag palackok mellett a cigarettacsikk. Ez az egyik legszennyezőbb dolog, ami a vizeinkbe kerül. Egy eldobott cigarettacsikk akár 500-1000 liter vizet képes beszennyezni és csak 10-12 év alatt bomlik le. Természetesen a legjobb az lenne, ha egyetlen csikk sem keletkezne, vagyis, ha senki sem dohányozna. Épp ezért ne is kezdjük el, vagy ha már cigarettázunk, akkor minél hamarabb szokjunk le róla. Már az első cigaretta mentes naptól jelentősen csökken mind az egészségügyi, mind a környezeti kockázat. Ha pedig valamiért mégsem hagyunk fel a cigarettázással, tájékozódjunk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már vannak olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek a cigarettánál lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, így valószínűsíthetően a környezetet is kevésbé terhelik, mint a cigarettázás, ráadásul egyes technológiák esetén nem keletkezik csikk sem. Ilyen füstmentes technológia a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek a technológiák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami amellett, hogy függőséget okoz, egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is.

lake-tisza-g747abbd52_1920.jpg

Ha folyóparton, vízparton járunk, ne dobjuk el sem a csikket és semmilyen szemetet! Sőt, ha látjuk, hogy valaki megtette, szedjük össze. Számunkra csak pár perc, a természet számára azonban létfontosságú. A műanyag palackok lebomlása több száz év, miközben a bomló mikroműanyagok folyamatosan mérgezik a vízi élőlényeket. Ha bemegyünk a vízbe, ne azután tegyük, miután alaposan bekentük magunkat napolajjal, hiszen a bőrünkről lemosodó napvédő egy vékony réteget képez a víz felszínén, ami gátolja a vízi élővilág oxigénhez és napfényhez jutását. Ha pedig dohányzunk, semmiképpen se dobjuk el a csikket, hanem helyezzük a kijelölt gyűjtőbe.

Figyeljünk oda a vegyszerhasználatra. Váltsunk környezetkímélő, akár természetes tisztító, takarító és kozmetikai szerekre. Ne öntsünk a lefolyóba, WC-be ételmaradékot, zsiradékot, erős fertőtlenítőszert, mert a folyamat végén jellemzően a folyókba kerül vissza a megtisztított víz. Minél kevesebb a háztartási szennyezés, annál könnyebb megtisztítani a vizet.

Amint látjuk, mi is sokat tehetünk azért a mindennapi életünk során, hogy megőrizzük a páratlan szépségű folyóink tisztaságát. Ehhez nincs másra szükség, mint egy elhatározásra, hogy hajlandók vagyunk változtatni az eddigi szokásainkon. Ilyen változtatás az is, ha úgy határozunk, hogy teljes mértékben tartózkodunk a nikotin- és dohánytartalmú termékek fogyasztásától. A leszokással nemcsak a saját és környezetünk egészségéért, hanem a természeti kincseink védelméért is sokat tehetünk.

 A Tisza nemcsak az élővilágának egyedisége és sokszínűsége miatt számít hazánk kiemelt és jelentős területének, hanem annak természeti értékei miatt is páratlan kincs. A Felső-Tisza vidékének elvarázsolt világában tőzeglápok, apró középkori templomok, ezeréves műemlékek várnak felfedezésre. Nem véletlenül az ország egyik legkedveltebb vízitúra helyszíne, hiszen a folyón evezve ámulatba ejtő természeti táj tárul a szemünk elé.  A Tisza nem mindennapi természeti értékekkel bír, a február 1-i emléknap pedig arra hivatott emlékeztetni minket, milyen törékeny is a természet, ha az emberi odafigyelés hiányzik.

 

süti beállítások módosítása