Az új évben minden más lesz? Rajtunk is múlik

2021. december 30. Ártalomcsökkentés blog

shutterstock_2007066887.jpg

„Leteszem a cigit.” „Többet fogok sportolni.” „Egészségesebben étkezem.” Ismerősek ezek a fogadalmak? Újévkor még áthat minket a lelkesedés, azonban ahogy telnek-múlnak a szürke hétköznapok és beszippant minket a fogaskerék, előkerülhet egy-egy szál cigaretta, mégsem megyünk el reggel futni vagy inkább rendelünk egy menüt főzés helyett. De vajon mi segíthet abban, hogy megtartsuk a fogadalmainkat?

Újév napja. Az első, hideg januári reggel, amikor még mámorosak vagyunk a szilveszter és a karácsony emlékétől, kipihentek és frissek, tele elhatározással és energiával, hogy igenis változtatunk az életünkön. Letesszük a cigit, a csokit, az alkoholt, többet sportolunk, több időt töltünk a természetben. A kezdeti elhatározás mindig nagyon lelkes és energikus.

Aztán beindul a mókuskerék. A főnök ír egy igazságtalan levelet, a szomszéd megint hangosan hallgatja a zenét, a gyerek nem fogad szót… és már nyúlunk is a cigaretta után. Reggel túl álmosak vagyunk a futáshoz, munka után túl fáradtak. És persze egyszerűbb rendelni étteremből, mint bajlódni egy egészséges étellel a konyhában. A legtöbben talán újévi fogadalom gyanánt a dohányzásról akarnak leszokni, de hogy vajon hány embernek sikerül? Egy biztos: erős elhatározás kell hozzá.

shutterstock_1415097965.jpg

Mi segíthet?

A legjobb, ha egyáltalán el sem kezdjük a dohányzást. Ha már elkezdtük, akkor mihamarabb szokjunk le, hiszen már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések egészségügyi kockázata. Ehhez első körben a tényleges elhatározásra van szükség. Sajnos senki nem fog helyettünk leszokni a káros szokásainkról. Emellett természetesen nagyon fontos, hogy a szeretteink mellettünk álljanak és támogassanak, amikor elbizonytalanodunk. Sokat segíthet, ha például a dohányzásról való leszokáshoz tudatosan felkészülünk. Természetesen az is jó megoldás, ha szakember segítségét kérjük.

Józan érvek

Rengeteg érv szól a dohányzás ellen, amely köztudottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a tüdőproblémák kockázatát. Ráadásul a cigaretta füstje a dohányzó környezetében élőket is terheli a kifújt cigarettafüst által.  Az égés során keletkező füst közel 7 ezer  vegyi anyagot tartalmaz, ezek közül 93-ról az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Tegyünk meg tehát mindent annak érdekében, hogy végleg le tudjunk szokni a dohányzásról.  Ha azonban ezt valamiért nem tesszük meg, akkor tájékozódjunk az ártalomcsökkentés lehetőségéről. A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően ugyanis  ma már léteznek olyan égés nélkül működő füstmentes technológiák, amelyek használata a hagyományos dohányzásnál 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. Fontos tudni azonban, hogy a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további hosszú távú kutatások szükségesek.

 

Füstmetes technológiák közé tartozik a dohánymentes nikotinpárna, az e-cigaretta, vagy a dohányhevítéses technológia. Az egyes technológiák között nagy eltérések lehetnek, épp ezért fontos a megbízható forrásból való tájékozódás. Sokan tévesen azt hiszek, hogy ezek leszoktató eszközök, de a céljuk – ahogy a brit állami egészségügyi hatóság (PHE) is rámutatott – az ártalomcsökkentés azon felnőttek számára, akik az egészségügyi kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást. 

shutterstock_1878245068.jpg

Füstmentes jövő

Képzeljük el, milyen lenne, ha olyan környezetben élnénk, ahol minimális a károsanyag-kibocsátás! Akkor is friss levegőt tudnánk szívni, ha egy nagyobb városban élünk. A városi fák hosszabb ideig tudnának életben maradni, nem szenvednénk a szmogtól. Egy jó fogadalom lehet részünkről, hogy elhatározzuk, mi magunk is teszünk a káros környezeti hatások ellen. Például busz helyett gyalog vagy biciklivel megyünk dolgozni, takarékoskodunk az energiával, nem dobjuk el a szemetet, csökkentjük a műanyaghasználatot, és leszokunk a dohányzásról vagy legalább tájékozódunk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, hiszen az ártalomcsökkentés útján minden apró lépés számít.

Boldog új évet kívánunk!

süti beállítások módosítása